Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Ajo blanco, czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku

Ajo blanco, czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku

Migdały, czosnek, chleb i winogrona….Nigdy w życiu sama nie wpadłabym na to, że z takich składników można wyczarować pyszny chłodnik. A jednak!

Chłodnik ajo blanco, którego nazwa dosłownie oznacza „biały czosnek” nazywany jest w Hiszpanii również białym gazpacho. Jego historia jest jednak o wiele dłuższa niż gazpacho. Pojawił się w Hiszpanii już w średniowieczu, za panowania Maurów (dzisiaj mieszkańcy części Algierii i Maroka).

Obecnie istnieją dwa sposoby podania ajo blanco:

W Maladze podaje się go z dodatkiem winogron,  w Granadzie natomiast z pieczonymi ziemniakami w mundurkach, a czasami nawet z filetami anchois. 

 

DRUKUJ

PORCJE 6

SKŁADNIKI

  • 200 g migdałów bez skórki
  • 150 g miąszu jasnego chleba
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku zależy od wielkości ząbka. Radzę najpierw dodać 1 ząbek czosnku i spróbować. W chłodniku ma dominować smak migdałów, a nie czosnku.
  • 400 ml zimnej wody
  • 2 łyżki winnego octu cherry ewentualnie octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • winogrona do podania

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Jeśli migdały mają skórkę, należy je przez kilka minut namoczyć w gorącej wodzie, a następnie zdjąć skórkę. 

  2. Chleb umieścić w blenderze, zalać wodą i octem i pozostawić na 5 min, by nasiąknął płynami.

  3. Dodać migdały, sól, czosnek ,oliwę z oliwek i blendować wszystko do uzyskania jednolitej masy. 

    Jeśli chłodnik wydaje się zbyt gęsty, dodać jeszcze wodę.

  4. Spróbować i doprawić solą i pieprzem.

  5. Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

  6. Podawać z połówkami winogron w małych miseczkach lub filiżankach (chłodnik jest dość sycący).

    Smacznego!



2 thoughts on “Ajo blanco, czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku”

    • Wiem co czujesz! Też mi to jakoś nie grało, dopóki nie spróbowałam:) Mój mąż brał 2x dokładkę.
      Uważaj tylko na czosnek! Raz dodałam go za dużo i czar prysnął:/ Po posmaku migdałów nie zostało nic. Zacznij więc od jednego małego ząbka czosnku, a jak będzie ci za mało, to dodasz więcej. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *