Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Tarta Bakewell Nigelli, z malinami i migdałami

Tarta Bakewell Nigelli, z malinami i migdałami

To znana, angielska tarta wywodząca się z miasta Bakewell w hrabstwie Derbyshire.  Składa się zawsze ze spodu z kruchego ciasta posmarowanego dżemem lub galaretką i pokrytego masą migdałową z kruszonymi migdałami na wierzchu.

Nigella podrasowała ją nieco świeżymi malinami, ale jeśli nie macie ich w zasięgu ręki, nie ma co popadać w popłoch! Sam dżem wystarczy! Ciasto i tak się uda i co więcej będzie przepyszne, bo choć maliny dodają tu lekkiego, kwaskowatego kopa, to jednak najlepsza z całej tarty jest jest puszysta migdałowa masa, która kusi swoim zapachem już podczas pieczenia!

P.S. Zdjęcia były robione w pośpiechu, więc nie zwracajcie proszę uwagi na ich jakość. Musiałam działać szybko, ponieważ połowa tarty w niewiadomych okolicznościach zniknęła niedługo po wyciągnięciu z piekarnika.

DRUKUJ

AUTOR Nigella Lawson

SKŁADNIKI

KRUCHE CIASTO

  • 225 g mąki pszennej
  • 225 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli

NADZIENIE

  • 150 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 4 jaja
  • 250 g bezpestkowego dżemu malinowego ja dałam z pestkami
  • 250 g świeżych malin
  • 50 g migdałów w płatkach ja wykorzystałam ok 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

KRUCHE CIASTO

  1. Formę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia

    *** nie miałam takiej, więc użyłam formy o wymiarach 20x20

  2. Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem (ciasto powinno przypominać kruszonkę).

    Dodać sól, cukier i szybko zagnieść (lub zmiksować w malakserze). 

    Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

  3. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć do formy i podpiec w 180 stopniach C przez około 20 minut, a następnie lekko przestudzić.

NADZIENIE

  1. Masło rozpuścić, po czym pozostawić do przestudzenia. 

  2. Jaja, migdały i cukier i zmiksować na gładką pastę, a następie powoli wlewać do niej masło.

    Miksować krótką chwilkę tylko do połączenia składników!

  3. Na kruchym, podpieczonym spodzie rozsmarować dżem malinowy, a na nim poukładać świeże maliny. 

    Na maliny wylać pastę migdałową i posypać ją płatkami migdałów.

  4. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut (u mnie to trwało ok 35 min., a i tak było troszkę za długo, bo migdały zdążyły się mocno przyrumienić. Bądźcie więc czujni!!!). 

  5. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić (ja nie mogłam długo czekać, pokroiłam jeszcze ciepłe, toteż moje kawałki nie są zbyt zgrabne).

Tarta Bakewell Nigelli, z malinami i migdałami



1 thought on “Tarta Bakewell Nigelli, z malinami i migdałami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *