Jakszef.pl

Blog kulinarny

Ekologiczna mąka żytnia – cena

Ekologiczna mąka żytnia

Żyto to zboże pochodzące z Bliskiego Wschodu, obecnie uprawiane głównie w środkowej i wschodniej Europie. Od setek lat pełni istotną rolę w życiu człowieka, mimo że nie od zawsze uznawany był za wartościową roślinę jadalną. Jednak z czasem przekonano się do niego oraz zaczęto odkrywać jego niezwykły potencjał, tym samym rozpoczynając uprawę żyta na skalę masową. Jednym z najbardziej wartościowych produktów z tego zboża jest ekologiczna mąka żytnia.

Cena za zdrowie w pełnym ziarnie

Od zarania dziejów ludzie uprawiają i spożywają ziarna zbóż. Stanowią one podstawę zdrowej diety. Swoją popularność i szerokie zastosowanie zawdzięczają bogactwu składników odżywczych, których organizm człowieka bardzo potrzebuje. Pełne, nieoczyszczone ziarna zbóż powinny stać się podstawowym elementem zbilansowanego jadłospisu przeznaczonego zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Ekologiczna mąka żytnia swoją przewagę zawdzięcza przede wszystkim naturalnym sposobom jej uzyskiwania. Pełnoziarnista mąka razowa jest jedyną, która po zmieleniu zachowuje wszystkie wartości odżywcze pełnego ziarna. Dlatego tak istotne jest ekologiczne pochodzenie ziaren. Tylko w ten sposób będziemy mieli pewność, że nie zostały one zmodyfikowane genetycznie, bądź niepotrzebnie oczyszczone. Tak uzyskana mąka będzie wartościowa dla ludzkiego organizmu.

Ogromnie ważny jest także świeży przemiał mąki razowej. Już po upływie 4 tygodni od przemiału, ekologiczna mąka żytnia traci aż połowę swoich cennych wartości odżywczych. Świeże mielenie zapewnia więcej witamin i minerałów niż produkt, zalegający od miesięcy na półce.

Różnice warte swojej ceny

Ekologiczne mąki żytnie, mimo swojej niszowości, cieszą się stałym gronem miłośników, którzy doceniają zarówno walory zdrowotne, jak i unikatowy smak.

Jednakże mąki dostępne w sklepach, nawet jeśli wytwarzane są z pełnego ziarna, często zawierają dodatkowe substancje ulepszające smak, kolor, zapach oraz konserwanty mające przedłużyć jej termin przydatności do spożycia, m.in.:

  • emulgatory,
  • enzymy,
  • substancje utleniające,
  • substancje redukujące,
  • substancje wybielające i przeciwzbrylające.

Jak wiadomo, taka mąka zawiera w sobie śladowe wartości odżywcze.

Choć ma to wpływ na cenę produktu, ekologiczne mąki żytnie nie zawierają żadnych sztucznych dodatków oraz powstają w całości z pełnego ziarna wysokiej jakości. Kupując od sprawdzonego dostawcy, mamy gwarancję, że wybrana przez nas mąka cechuje się wysoką jakością i wzbogaci naszą dietę o cenne wartości odżywcze. Warto pamiętać również o odpowiednim przechowywaniu.