Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Botwinka wg przepisu Basi Ritz (najlepsza!)

Botwinka wg przepisu Basi Ritz (najlepsza!)

Botwinka dla mnie to jak wiosna na talerzu. Uwielbiam ją!

Łatwa w przygotowaniu, lekka i aromatyczna. A ta z przepisu Basi Ritz jest mistrzostwem świata!

Basia to perfekcjonistka. Poznałam ją kilka lat temu gdy brała udział w Masterchefie, dlatego wiem że każdy jej przepis jest sprawdzony i przepracowany i po prostu nie może się nie udać!

Z czystym sumieniem mogę więc polecić jej recepturę na botwinkę!

Niebo w gębie!

DRUKUJ

CZAS PRZYGOTOWANIA 10 minutes
CZAS GOTOWANIA 30 minutes
CAŁKOWITY CZAS 40 minutes
PORCJE 4

SKŁADNIKI

  • 3 pęczki młodych buraczków z listkami i łodyżkami
  • 2 l wywaru drobiowego lub z warzyw
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól, cukier i czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 8-10 jaj przepiórczych ja użyłam kurzych
  • 1 pęczek koperku
  • gęsta śmietana 36% lub jeśli ktoś woli, kwaśną śmietanę

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Botwinę umyć, odciąć i wyrzucić korzonki.

    Odkroić buraczki i pokroić na równe kawałki.

  2. W garnku roztopić łyżkę masła i lekko podsmażyć na niej buraczki.

  3. Łodyżki pokroić na 1 centymetrowe kawałki i dorzucić je do buraczków.

  4. Po ok. 2 minutach zalać chłodnym wywarem.

  5. W międzyczasie pokroić  liście na nieco większe kawałki.

  6. Zypę doprowadzić do wrzenia (zupa nie powinna mocno bulgotać, żeby zupa nie straciła pięknego koloru buraków).

  7. Dodać liście buraczków.

    Zupę gotować na małym ogniu do miękkości buraczków.

  8. Pod koniec dodać sok z cytryny oraz sól, pieprz i cukier do smaku (ja dodałam ok. pół łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu).

  9. Już na talerzu dodać jajka i śmietanę oraz posypać posiekanym koperkiem.

ODE MNIE

Przepis pochodzi z książki Basi Ritz pt. "Książka zwycięzcy programu Masterchef".

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *