Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Buraczane brownie Kingi Paruzel z kokosem zamiast mąki

Buraczane brownie Kingi Paruzel z kokosem zamiast mąki

Choć uwielbiam i buraki i czekoladę, to jednak sporo czasu minęło zanim odważyłam się wypróbować ciasto z tego przepisu. Oczywiście było warto…spróbować, nie czekać !

Buraczane brownie jest obecnie  w piewszej dziesiątce listy moich ulubionych deserów.

Wilgotne od buraków, cudownie czekoladowe, z delikatnym posmakiem kokosu po prostu rozpływa się w ustach i (uwaga!!!) może uzależniać! Robiąc zdjęcia sama zjadłam połowę keksówki, a chwilę później mój mąż pochłonął resztę.

Kinga Paruzel dziękuję za ten przepis!

Z podanej poniżej porcji wyszła mi keksówka o wymiarach 24 x 12.

 

DRUKUJ

CZAS PRZYGOTOWANIA 15 minutes
CZAS GOTOWANIA 25 minutes
CAŁKOWITY CZAS 40 minutes
AUTOR Kinga Paruzel

SKŁADNIKI

  • 4 małe ugotowane buraki ok. 400g
  • 3 jaja
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki kakao
  • 4 łyżki cukru trzcinowego ja użyłam zwykłego
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej ja zmieliłam 3/4 szklanki wiórków kokosowych i dodałam może 1 łyżkę całych wiórków
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki rodzynek ja pominęłam
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Piekarnik nagrzać do 180 ° C. 

    Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie była to keksówka 24 x 12 cm, u Kingi natomiast forma 20 x 20 cm).

  2. Ugotowane buraki, jajka, cynamon, sól, kakao oraz cukier umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę.

    Gdy nie ma rozdrabniacza, buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach i zmiksować z podanymi powyżej składnikami.

  3. Mąkę koksową  (zmielone wiórki kokosewe) wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą, a następnie dodać do masy z burakami.

  4. Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. 
  5. Piec przez 25 minut. 
  6. Przed krojeniem pozostawić do ostygnięcia (moim zdaniem lekko ciepłe jest jeszcze lepsze!) 

    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Kingi Paruzel: http://kingaparuzel.pl/blog/2016/10/brownie-z-burakow/

Buraczane brownie Kingi Paruzel



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *