Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Lubię sobie czasem coś pochrupać…Chrupanie jednak bardzo wciąga i najczęściej źle się kończy…przynajmniej u mnie. Bo jak już otwieram paczkę chipsów, to nie potrawię przerwać w połowie…po prostu muszę zjeść wszystko do końca, a potem zrzerażą mnie od środka wyrzuty sumienia.

Z tymi chipsami jest na szczęście inaczej… Zdrowe, domowe i tak lekkie, że nawet jak zjeszcz sam całą porcję, to nic się nie stanie:)

Gdy moja córka trochę podrośnie, na pewną będę je przygotowywać razem z nią 🙂

DRUKUJ

PORCJE 4

SKŁADNIKI

  • 300 g liści jarmużu lub tyle ile jesteś w stanie zjeść
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 szczypty soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nagrzać piekarnik do 150 stopni C, bez termoobiegu.

  2. Jarmuż umyć i osuszyć.

    Oderwać twardą łodygę, a liście poszarpać na kawałki.

  3. Olej/oliwę wymieszać ze solą, a następnie z liśćmi.

    Każdy liść powinien być pokryty tłuszczem.

  4. Wyłożyć jarmuż na blachę (najlepiej tak by liście na nachodziły na siebie) i wstawić do piekarnika na ok 10 min. lub do momentu, aż będą chrupiące.

    UWAGA!!! 

    Niestety wszystko zależy od piekarnika! Dlatego po 5 minutach należy sprawdzić, czy liście się nie palą! Jesli zaczną szybko brązowieć, a nie będą chrupiące, należy odniżyć temperaturę lub pozostawić jarmuż w wyłączonym, ale jeszcze ciepłym piekarniku.

    Jeśli natomiast po 10 min. jarmuż nie będzie chrupiący, należy stopniowo podwyższać temperaturę i co chwilę sprawdzać chrupkość liści.

    Nie zaczynajcie od razu od wysokiej temperatury, ponieważ liście jarmużu dość szybko się palą, a spalone liście są gorzkie;/

Chipsy z jarmużu



1 thought on “Chipsy z jarmużu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *