Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Chlebek tunezyjski ( przepis prosto z Tunezji)

Chlebek tunezyjski ( przepis prosto z Tunezji)

Pamiętam jak pierwszy raz jadłam ten chleb… Było to  w Tunezji, jakieś 10 lat temu, a może i więcej. To było straszne! Nie mogłam przestać go jeść! Jadłam go codziennie przez 7 dni na śniadanie, obiad i kolację. Bufff…nawet na deser, bo tam też deser z niego robią…Cóż, obżarstwo moje wówczas nie znało granic.

Podczas ostatniej wizyty w Tunezji zdobyłam oryginalny przepis na ów chlebek i od tego czasu robię go w każdy piątek, tymbardziej że jego zrobienie nie wymaga wiele czasu.

Można go jeść z konfiturą, ale i z gulaszem, z hummusem, guacamole i innymi pastami.

Z podanej porcji wychodzi 8 placków. Najlepiej smakuje podgrzany przez chwilę na patelni.

Spróbujcie! Takiego chlebka nie znajdziecie w sklepie!

 

5 from 1 vote
DRUKUJ

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 10 g suchych drożdży
  • 500 ml ciepłej wody
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Z mąki, cukru, soli, drożdży i wody wyrobić ciasto.

    Ciasto powinno być twarde, elastyczne. Jeśli się nie klei, należy dodać więcej wody. 

  2. Odstawić na ok. 15 - 30 min. do lekkiego wyrośnięcia.

    (P.S. Kiedyś ciasto mi nie wyrosło, a mimo to i tak chlebek wyszedł pyszny.  Im więcej jednak wyrośnie, tym będzie bardziej miękki).

  3. Ciasto podzielić na 8 w miarę równych części.

  4. Każdą część należy zwilżyć oliwą z oliwek i rozwałkować tak, by ciasto było prawie przezroczyste (Tunezyjki robią to rękami, ja używam wałka).

    Rozwałkowane ciasto wysmarować przy użyciu pędzelka oliwą z oliwek i złożyć na 4 (tak jak ciasto francuskie).

  5. Powstały kwadrat rozwałkować ponownie. Tym razem na mniej więcej 3-5 milimetrowy placek i smażyć na rozgrzanej, sychej patelni aż do przyrumienienia.

Chlebek tunezyjski (przepis prosto z Tunezji)



4 thoughts on “Chlebek tunezyjski ( przepis prosto z Tunezji)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *