Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Ciasteczka dwuskładnikowe, bananowo – kokosowe

Ciasteczka dwuskładnikowe, bananowo – kokosowe

 

Trudno nazwać to przepisem. Zdjęcie mówi już wszystko. 2 składniki, 1 minuta mieszania (lub mniej), 20 min. w piekarniku i gotowe. Czy może być coś prostszego?

Bez cukru, mąki, jaj, dla bezglutenowców, vegan, wegetarian, uczulonych na laktozę….Krótko mówiąc – dla wszystkich.

Ja je lubię bardzo! Ciekawa jestem jak Wam będą smakować:)

Jeszcze jedno! Mnie z tych proporcji wyszło 8 małych kuleczek, takich na 1 kęs.

DRUKUJ

SKŁADNIKI

  • 1 banan
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i wyłożyć papierem. 

    Ciasteczka można zrobić w różnych kształtów foremkach silikonowych.

  2. Banana rozdrobnić widelcem i wymieszać z wiórkami kokosowymi.

    Jeśli masa będzie się bardzo kleić, bo np. mamy dużego banana, należy dodać więcej wiórków.

  3. Uformować ciasteczka i piec przez ok. 20 min. lub do zarumienienia się.

Przepis wzięłam z blogu Kingi Paruzel: http://kingaparuzel.pl/blog/2017/02/fit-ciasteczka-z-3-skladnikow/

Ona do ciastek dodaje jeszcze nasiona konopi, ale można sobie je darować.

Ci którzy lubią jednak eksperymentować mogą dodać do nich nasiona chia, słonecznik, siemię lniane i co tam w duszy Wam zagra. Im więcej ziaren/wiórków dodacie, tym ciasteczka będą bardziej suche.

Ciasteczka dwuskładnikowe, bananowo - kokosowe



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *