Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

Kocham imbir! Latem orzeźwia, zimą rozgrzewa, dlatego znajdziesz go w mojej lodówce o każdej porze roku:)

W połączeniu z goździkami i cynamonem tworzy idealną świąteczną mieszankę przypraw, która wypełni aromatem całą kuchnię!

Imbirowe ciasteczka smakują tak samo przed świętami, w święta i po świetach….najlepiej ze szklanką mleka!

P.S. z poniższego przepisu wychodzi ok 25-30 ciasteczek.

DRUKUJ

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajo
  • 3 łyżki zmielonego imbiru z tą ilością imbiru ciasteczka są dość pikantne. Można więc zmniejszyć ilość imbiru.
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier do obtoczenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.

  2. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawami oraz sodą, a następnie odłożyć na bok.

  3. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę dodając do niego stopniowo oba cukry. 

    Dodać jajko, wanilię i ucierać jeszcze przez chwilę, dopóki składniki dobrze się ze sobą nie połączą.

  4. Do maślanej masy dosypać suche składniki i wymmieszać mikserem.

    *** masa jest bardzo miękka i troszkę klejącą. Jeśli klei się za bardzo i nie można z niej uformowac kulek, należy włozyć ją na jakiś czas do lodówki

  5. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, następnie obtaczać je w dodatkowym cukrze, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i skłaszczać dłonią.

    *** ciastka rozrastają się na boki, więc lepiej układać je w dość dużej odległości od siebie

  6. Piec przez 12-18 min. 

    *** ciasteczka krócej pieczone będą troszkę ciagnące w środku. Ja wolę gdy są bardziej wypieczone i kruche, dlatego trzymałam je w piekarniku przez ok. 17 min.

  7. Te mniej wypieczone można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez ok. 7 dni.

    Moje, mocno wypieczone i kruche, dobre są nawet po 2 tygodniach.

Ciasteczka imbirowe



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *