Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Dal kokosowy z czerwonej soczewicy

Dal kokosowy z czerwonej soczewicy

Dawno, dawno temu marzyłam przeogromnie o wyjeździe do Indii i jak chyba większość z Was, przechodziłam przez tzw. indyjską fazę, czyli: kupowałam ciuchy w indyjskich sklepach, czytałam książki o Indiach lub z Indiami w tle, oglądałam filmy bollywood, odwiedzałam często indyjskie restauracje lub sama pichciłam tamtejsze specjały.

Minęło parę lat…Fascynacja tym pięknym krajem nieco opadła. Chęć podróży do Indii i miłość do indyjskiej kuchni jednak zostały. Toteż gotuje od czasu do czasu dania, które swoim smakiem przenoszą mnie na chwilę do tego państwa.

Jedną z moich ulubionych potraw indyjskich jest dal. Przygotowuje się go z z roślin strączkowych, takich jak: soczewica, ciecierzyca, groch itd. To potrawa bardzo prosta do przygotowania, sycąca na tyle, że spokojnie zastąpi mięso prawdziwym mięsożercom i zdrowa.

DRUKUJ

PORCJE 4

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól do smaku
  • 4 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny opcjonalnie

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Soczewicę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.

  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

  3. Na dnie dość dużego garnka rozgrzać olej.

    Przez minutę podsmażać cebulę, a następnie dodać wszystkie przyprawy, czosnek i pomidory. 

    Dokładnie wymieszać, dodać soczewicę, wlać wodę* i gotować na niedużym ogniu przez około 15 – 25 minut  do czasu, aż soczewica wchłonie większość wody.

    *** nie wlewać całej wody od razu. Najlepiej wlać najpierw 3 szklanki i dolewać w razie potrzeby.

  4. Gdy soczewica będzie już prawie miękka dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze przez 5 – 10 minut.

    Jeśli  soczewica zacznie wypijać za dużo płynu dolać więcej wody.  Dal powinien być półpłynny.

  5. Na koniec opcjonalnie można polać odrobiną soku z cytryny.

    Podawać z chlebem.

Dal kokosowy z czerwonej soczewicy



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *