Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Drożdżowe babeczki z rabarbarem (bez wyrabiania ciasta!)

Drożdżowe babeczki z rabarbarem (bez wyrabiania ciasta!)

Pamiętam jak będąc dzieckiem moja babcia na każdą niedzielę przygotowywała najlepszą na świecie drożdżówkę . Smak i zapach tego ciasta na zawsze zostaną w mojej pamięci.

Gdy dorosłam próbowałam odtworzyć ciasto drożdżowe mojej babci. Niestety bez skutku:/

Babcia potrafiła bez końca wyrabiać ciasto wbijając w nie ogromne pokłady miłości, a następnie cierpliwie czekać na jego wyrośnięcie. Mnie tej cierpliwości niestety brakuje, dlatego choć by nie wiem jak się starała nie odtworzę tego ciasta sprzed lat.

Proponuję więc przepis dla niecierpliwych i troszkę, tak jak ja, leniwych:) DROŻDŻÓWKA BEZ WYRABIANIA!

Fajnie puszysta i wilgotna, super nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na deser.

Ja zrobiłam z niej babeczki, ale równie dobrze można upiec ciasto w zwykłej formie.

Jako dodatek dodałam rabarbar, ale pasują do niej również truskawki, porzeczki czerwone i inne owoce sezonowe. Zimą natomiast najlepsza jest z kruszonką i ciepłym mlekiem:)

Z podanych proporcji wyszło mi 9 babeczek:)

DRUKUJ

SKŁADNIKI

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 j jaja
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g mąki pszennej

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. ZACZYN


    W naczyniu kolejno ułożyć (patrz zdjęcie):

    pokruszone drożdże

    cukier i cukier waniliowy

    roztrzepane jaja

    olej

    mleko.

    Składników nie należy mieszać!!!

  2. Odstawić na noc do lodówki.

  3. Rano do zaczynu dodać przesianą mąkę i wymieszać mikserem.
  4. Przełożyć do wyłożonej papierem formy i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min w ciepłym miejscu.
  5. Po tym czasie na cieście rozłożyć owoce.

  6. Ciasto włożyć do zimnego piekarnika, a piekarnik rozgrzać do 175ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 30 -40 minut, do suchego patyczka. 

  7. Wyłączyć piekarnik, zostawić w nim ciasto do wystudzenia.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *