Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Gratin dauphinois, czyli zapiekanka ziemniaczana na mleku

Gratin dauphinois, czyli  zapiekanka ziemniaczana na mleku

W Polsce mamy niedzielny rosołek, a Francuzi siódmego dnia tygodnia jedzą nic innego jak gratin dauphinois właśnie:)

Choć pierwsza historyczna wzmianka o tym daniu pochodzi z  XVIII w.  to  jednak większość kochanych żabojadów przekonana jest o tym, że historia tej potrawy jest dużo, dużo dłuższa.

Gratin dauphinois, czyli zapiekanka ziemniaczana na mleku to rodzinne, domowe danie z Delfinatu (Dauphiné), historycznej krainy położonej na południowym wschodzie Francji, która słynęła z produkcji mleka. To właśnie tam w niedzielę, tuż przed wyjściem na mszę, każda gospodyni domowa wkładała swoją zapiekankę ziemniaczaną do piekarnika, by ta piekąc się w niskiej temperaturze w czasie ich nieobecności, serwowana była domownikom od razu po powrocie z mszy.

Po raz pierwszy dobrą francuską zapiekankę ziemniaczaną jadłam całkiem niedawno, w Krakowie, w restauracji Zakładka. Śmiem twierdzić, że wcześniej próbowałam tylko nędznych jej podróbek…Sama jednak przekonałam się o tym, że wcale nie jest tak łatwo ją zrobić. Wystarczy, że użyje się nie tego co trzeba rodzaju ziemniaków lub wleje się do niej za dużo mleka, a na talerzu zamiast pięknego kawałka zapiekanki otrzymamy śmietanowo-ziemniaczaną zupę…

Jeśli jednak będziecie się ściśle trzymać tego przepisu, to zapiekanka wyjdzie Wam jak z foteczki:)

Autorem receptury jest znany, francuski szef kuchni – Alain Ducasse, więc nie może się nie udać!

Ja dodam tylko tak od siebie, że zapiekankę najlepiej się kroi po wystudzeniu. Jeśli więc zależy Ci na prezentacji dania przygotuj gratin kilka godzin wcześniej, następnie ją ostudź, podziel na porcję, podgrzej i dopiero wtedy podawaj.

 

DRUKUJ

PORCJE 4
AUTOR Alain Ducasse

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej Monalisa
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g miękkiego masła
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 20 g bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

  2. Ziemniaki obrać ze skórki o pokroić w cienkie ( max. 4 mm) plasterki (najlepiej na mandolinie).

  3. Ząbki czosnku obrać ze skórki.

    Jeden z nich zgnieść nożem i odłożyć na bok.

    Drugim wysmarować naczynie, w którym piec się będzie zapiekanka.

  4. Żaroodporne naczynie do zapiekanki wysmarować grubą warstwą masła.

  5. Mleko i śmietanką przelać do dużego garnka i doprowadzić do wrzenia.

    Następnie dodać ziemniaki, 4 szczypty soli, startą gałkę muszkatołową, zgnieciony ząbek czosnku oraz pieprz (ok. 6 przekręceń młynka do pieprzu). 

    Całość gotować 5 min.

  6. Przełożyć ziemniaki, za pomocą łyżki cedzakowej, do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i czosnkiem. 

    Następnie zalać je mlekiem i śmietanką ( do 3/4 wysokości) i piec przez ok. 45 min. (ja piekłam ok. 30 min. Dużo zleży od rodzaju i jakości ziemniaków).

  7. Gdy ziemniaki będą już miękkie, posypać je bułką tartą i ponownie włożyć do piekarnika na 5-10 min. 

Gratin dauphinois, czyli francuska zapiekanka ziemniaczana na mleku



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *