Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Harira – królowa marokańskich zup

Harira – królowa marokańskich zup

 

Harira – królowa marokańskich zup

To chyba najpopularniejsza na świecie zupa marokańska. W Maroko można ją znaleźć zarówno w barach, jak i eleganckich restauracjach, ponieważ uwielbiana jest przez turystów, jak i samych marokańczyków, którzy w trakcie ramadanu potrafią ją jeść przez 30 dni z rzędu i nigdy im się nie nudzi.

W sumie, to w ogóle im się nie dziwię. Harira jest pyszna, pożywna, po prostu niesamowita!

W gorące dni najlepiej smakuje z odrobiną świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Serwuje się ją jednak również z daktylami.

 

DRUKUJ

PORCJE 4
AUTOR Alia Al Kasimi

SKŁADNIKI

  • 125 g gulaszowego mięsa wołowego lub jagnięcego ja wrzuciłam ok 200 g mięsa
  • 500 g pomidorów
  • 1/2 szklanki soczewicy pomarańczowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek kolendry ok. 20 g
  • 1 mały pęczek natki pietruszki ok. 10 g
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 szklanki mąki Pominęłam. Nie cierpię mąki w zupach. Poza tym harira była już wystarczająco gęsta.
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 2 litry wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • PRZYPRAWY: 1 łyżka soli, 1/2 łyżki pieprzu, 1/2 łyżki sproszkowanego imbiru, 1/2 łyżki kurkumy, szczypta szafranu, 1 kora cynamonu.

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Mięso pokroić na drobne kawałki (ok. 5 milimetrowe).

    Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać.

    Kolendrę i natkę pietruszki drobno posiekać.

    Pomidory obrać ze skórki i pokroić.

  2. Na średnim ogniu rozgrzać olej roślinny i podsmażyć na nim, przez ok. 3 min., mięso, cebulę i wszystkie przyprawy.

  3. Dodać soczewicę i zalać 1 litrem wody.

    Przykryć garnek pokrywką i gotować wszystko przez ok 30 min.

    Gdy soczewica wchłonie wodę, dolać jeszcze ok. 1 litra wody.

  4. Pomidory i seler zmiksować na gładką masę. Wymieszać je dokładnie z koncentratem pomidorowym i odrobiną odlanej gorącej zupy, a następnie dodać wszystko do gotującej się hariry.

  5. Dodać również posiekaną kolendrę, natkę pietruszki, ciecierzycę i gotować przez ok. 10 min.

    Spróbować jeszcze zupę i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

    *** Na tym etapie dodaje się również mąkę. Ja jednak pominęłam ten krok.

  6. 2-3 min przed końcem gotowania wlać do zupy rozbełtane jajko i mieszać, aż do ścięcia białka.

    I gotowe!

Oryginalny przepis na harirę wraz z filmikiem instruktażowym znajdziesz tutaj: https://www.cookingwithalia.com/harira-moroccan-soup/

Harira - królowa marokańskich zup



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *