Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Kanapka z pulpetami wołowymi, mozzarellą i salsą pomidorową

Kanapka z pulpetami wołowymi, mozzarellą i salsą pomidorową

Uwielbiam jeść hamburgery! Nie te z McDonalda z gąbką zamiast bułki, tylko te prawdziwe: z chrupiącą bułeczką posypaną sezamem, średnio wysmażonym mięsem i świeżymi warzywami.

Żeby jednak urozmaicić nieco jadłospis, warto czasem trochę zmodyfikować klasyczne przepisy. Doskonale robi to Gordon, co zresztą widać na załączonym obrazku:) Połączył on bruschettę z hamburgerem i wyszło mu takie właśnie przepyszne cudo.

UWAGA!!!

Kanapkę robi się bardzo szybko! Jeszcze szybciej znika ona jednak w czeluściach żołądka.

Z poniższych proporcji Gordon proponuje zrobić 4 kanapki. Jednak gdy się spotyka dwóch takich obżartuchów jak ja i mój mąż, zamiast 4 małych wychodzą 2 porządne kanapki zrobione z 2 ciabatt, zamiast mini bułeczek:)

 

DRUKUJ

PORCJE 4
AUTOR Gordon Ramsay

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 75 g bułki tartej
  • 3-4 łyżki mleka
  • 4 małe bułki "submarine" lub bułki do hot dogów "submarine" to taka mała bagietka:) Ja użyłam 2 ciabatt:)
  • 2 małe kulki mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

SALSA POMIDOROWA

  • 3 pomidory
  • 1/2 małej czerwonej cebulki
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Cebulę i czosnek obrać,  pokroić w drobną kostkę, posolić, popieprzyć  i podsmażyć do uzyskania złotego koloru.

    Po 2-3 min. smażenia dodać płatki chili.

  2. W małej misce wymieszać bułkę tartą z mlekiem.

  3. W dużej misce przyprawić mięso solą i pieprzem, dodać podsmażoną cebulę, bułkę tartą z mlekiem i wszystko porządnie wymieszać.

    ***po wymieszaniu warto spróbować czy mięso jest dobrze przyprawione i w razie potrzeby dosolić i popieprzyć:)

  4. Uformować dość spore pulpeciki (średnica ok. 4 cm) i ostawić je w chłodne miejsce na ok. 30 min.

  5. Na średnim ogniu rozgrzać olej i podsmażać na nim pulpeciki do uzyskania złotego koloru ( może to trwać ok 10 min.)

    Odstawić w ciepłe miejsce i dać im odpocząć kilka minut.

  6. W tym czasie 

    - rozgrzać grill/piekarnik do 200 stopni.

    - wymieszać ze sobą wszystkie składniki salsy pomidorowej i odłożyć na bok.

  7. Pieczywo przekroić na pół i podpiec w piekarniku do uzyskania złotego koloru. 

    Następnie na spodniej części bułki poukładać pokrojoną w plasterki mozzarellę oraz pulpeciki.

    Ponownie włożyć pod grill/do piekarnika i pozostawić aż do rozpuszczenia się sera.

  8. Na pulpecikach rozłożyć salsę pomidorową i serwować.

Kanapka z pulpetami wołowymi, mozzarellą i salsą pomidorową



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *