Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Kapusta włoska faszerowana kaszą perłową i cielęciną

Kapusta włoska faszerowana kaszą perłową i cielęciną

Po obejrzeniu filmu pt. „Niebo w gębie”wiedziałam, że muszę zrobić to danie. Co prawda główna bohaterka faszerowała kapustę łososiem…no ale cóż…nie wszystko na raz! Ja nie gotuję dla prezydenta, tylko dla swojej rodziny, dlatego przygotowałam nieco skromniejszą odsłonę tej potrawy.

Gdybyście widzieli z jakim apetytem zjedli ją moi bliscy….:)

Ale nie ma co się rozpisywać…Kapusta włoska faszerowana kaszą perłową i cielęciną  to idealna sprawa dla tych, którzy nie mają wprawy w zawijaniu gołąbków lub zwyczajnie tego nie lubią:)

Podane proporcje są dla 2 lub 4 osób w zależności od apetytu i pojemności żołądka.

Kapusta włoska faszerowana kaszą perłową i cielęciną

DRUKUJ

SKŁADNIKI

  • 1 mała kapusta włoska
  • 250 g mięsa cielęcego mielonego
  • 200 g kaszy perłowej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

SOS

  • 400 ml pomidorów pelatti
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 6 łyżek wody spod gołąbków
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

FARSZ

  1. W dwóch garnkach zagotować osoloną wodę.

    Jeden z nich powinien być na tyle duży, by zmieściła się do niego cała kapusta.

    Drugi garnek posłuży do ugotowania kaszy.

  2. Z kapusty wyciąć głąb, rozdzielić liście i włożyć na 5 min do gorącej wody.

    Po 5 min wyciągnąć liście i włożyć je do lodowatej wody (dzięki temu nie rozgotują się i zachowają piękny kolor).

  3. Kaszę perłową ugotować według instrukcji na opakowaniu.

  4. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.   

    Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle z olejem. Następnie dodać czosnek, mięso cielęce i podsmażać przez ok. 5 min na średnim ogniu.

    *** nie należy smażyć na dużym ogniu, ponieważ spali  się cebula i czosnek i pozostawią goryczkowaty smak.

  5. Do mięsa dodać mleko i pozostawić na ogniu, aż do jego wyparowania.

  6. Posolić, popieprzyć, dodać pastę pomidorową i bardzo dobrze wymieszać.

  7. Gotowe mięso po wymieszaniu z kaszą, będzie stanowiło gotowy farsz.

    *** taki farsz będzie dość sypki. Jeśli wolicie bardziej zbity, należy wymieszać go z jajkiem i odrobiną bułki tartej lub połowę porcji kaszy zastąpić ryżem).

FASZEROWANIE KAPUSTY

  1. Na sitku wielkości kapusty rozłożyć dużą gazę. Na niej rozkładać liście kapusty zaczynają od tych największych, zewnętrznych, lekko je na siebie nakładając, ładną stroną na zewnątrz. 

    Kapusta włoska faszerowana kaszą perłową i cielęciną
  2. Rozsmarować na nich farsz,  kolejne liście, a na nie znów farsz itd., aż zabraknie liści lub farszu.

    Kapusta włoska faszerowana kaszą perłową i cielęciną
  3. Podnieść rogi gazy , uformować całość w kształt głowy kapusty i zawiązać gazę u góry, by nie straciła kształtu.

    Kapusta włoska faszerowana kaszą perłową i cielęciną
  4. Gotować na parze przez ok. 30 min.

    Podawać z sosem pomidorowym z koperkiem.

SOS

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.

  2. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę. Po 2 min. dodać czosnek i pomidory pelatti. 

    Posolić, popieprzyć do smaku i pozostawić na małym ogniu przez ok. 10-15 min.

    (gdy pomidory wciąż są kwaskowate, można dodać płaską łyżeczkę cukru).

  3. Koperek posiekać, dodać do sosu i gotowe!!!

Kapusta włoska faszerowana kaszą perłową i cielęciną



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *