Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Krewetki w czerwonym curry z bakłażanem

Krewetki w czerwonym curry z bakłażanem

Kiedyś nie cierpiałam krewetek i nie potrafiłam zrozumieć, dlaczego ludzie tak się nimi zachwycają? Z mojego punktu widzenia ani nie wyglądały one apetycznie, ani nie smakowały jakoś szczególnie. W dodatku gdy zaczynałam je jeść, a było to z jakieś 20 lat temu, trudno było je kupić, a jak już jakimś cudem pojawiły się w sklepie, były najczęściej małe, już ugotowane i zapakowane w plastikowy woreczek. Fuuuujjjj….

Wszystko zmieniło się wraz z moją pierwszą podróżą do Tunezji. Odwiedzałam tam wówczas rodzinę mojego męża, która na na pierwszą, powitalną kolację przygotowała oczywiście, co?  Krewetki!!! O dziwo okazało się, że całkiem są całkiem nieźle, a z każdym kolejnym kęsem smakowały mi coraz bardziej.

Od tej pory uwielbiam krewetki!

Kupuję jednak tylko surowe (są wtedy szare. Gdy krewetki są różowe, znaczy że są już ugotowane). Nawet mrożone, surowe krewetki smakują lepiej, niż te ugotowane!

Ci, którzy nadal nie są do nich przekonani, niech dadzą im jeszcze jedną szansę i przygotują je według poniższego przepisu. Aż trudno uwierzyć, że coś tak pysznego można przygotować w tak krótkim czasie!

DRUKUJ

CZAS PRZYGOTOWANIA 10 minutes
CZAS GOTOWANIA 15 minutes
CAŁKOWITY CZAS 25 minutes
PORCJE 2
AUTOR Karol Okrasa

SKŁADNIKI

  • 12 surowych krewetek
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki pomidorów pelatti z puszki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 limonka/cytryna
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/2 pęczka kolendry ewentualnie natki pietruszki
  • sól, biały pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Krewetki umyć i oczyścić.

    Posolić, posypać białym pieprzem i usmażyć na oliwie z oliwek, ale tylko do momentu aż staną się różowe. Muszą być jeszcze surowe w środku.

  2. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm, polać oliwą z oliwek i usmażyć na patelni do uzyskania brązowego koloru.

    Po usmażeniu pokroić bakłażana na kawałki wielkości krewetek.

  3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle razem z czerwoną pastą curry.

  4. Dodać pomidory pelati i zagotować.

  5. Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać skórkę startą z 1 limonki/cytryny oraz starty imbir.

    Gotować chwilkę i doprawić solą oraz pieprzem.

  6. Wsypać posiekaną kolendrę i gotować całość przez ok. 5 min., aż sos zgęstnieje.

  7. Na koniec dodać krewetki i chwilkę podgrzać.

    Podawać z usmażonym wcześniej bakłażanem.

Krewetki w czerwonym curry z bakłażanem



2 thoughts on “Krewetki w czerwonym curry z bakłażanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *