Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Majerankoniada, czyli lemoniada z majerankiem

Majerankoniada, czyli lemoniada z majerankiem

Jak ja lubię dodawać ziółka do napojów! Była już lemoniada z tymiankiem, teraz majerankoniada…

W sumie to nie mam pojęcia dlaczego przez większą część swojego życia do napojów używałam tylko mięty?  Cóż trzeba to nadrobić!

Polecam!

*** a późniejszym popołudniem….  50-100 ml wody zastąpić można np. Martini Bianco:)

DRUKUJ

PORCJE 2

SKŁADNIKI

  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pomarańczy
  • 4-5 gałązek świeżego majeranku
  • 3 łyżki cukru trzcinowego/ ewentualnie białego 3 łyżki cukru trzcinowego to moja propozycja. Każdemu proponuję słodzić jednak wg własnego smaku.
  • 600 ml zimnej wody (u mnie gazowanej)
  • kostki lodu

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Cytrynę i pomarańczę porządnie umyć, pokroić na ćwiartki i wrzucić do sporej szklanki razem z majerankiem i cukrem.

  2. Wszystko ugnieść drewnianą łyżką, a następnie zalać wodą.

  3. Dodać kostki lodu i podawać.

Majerankoniada, czyli lemoniada z majerankiem



1 thought on “Majerankoniada, czyli lemoniada z majerankiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *