Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Lemoniada z tymiankiem

Lemoniada z tymiankiem

Mało co orzeźwia tak, jak lemoniada! W upalne, letnie dni robię ją prawie codziennie, ale żeby się nie znudziła warto ją nieco urozmaicić, np. tymiankiem.

Ci co lubią bąbelki mogą ją zrobić z wody gazowanej (wtedy jednak nie należy jej podgrzewać, tylko mieszać cierpliwie, aż do rozpuszczenia cukru i pozostawić nieco dłużej z lodówce, by przeszła aromatem tymianku).

5 from 1 vote
DRUKUJ

SKŁADNIKI

  • 1,5 litra wody
  • 4 łyżki cukru lub syropu z agawy jeśli to dla Was za mało to można dodać więcej
  • 5 gałązek tymianku

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Wycisnąć sok z 3 cytryn. Czwartą cytrynę pokroić w kawałki.

  2. W garnku podgrzać delikatnie wodę z cukrem i z 3 gałązkami tymianku.

  3. Wodę ostudzić i wymieszać z sokiem z cytryny. 

  4. Lemoniadę przelać do dzbanka, zanurzyć w niej pozostałe gałązki tymianku i schłodzić z lodówce.

Lemoniada z tymiankiem



2 thoughts on “Lemoniada z tymiankiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *