Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Marokańska pastilla z kurczakiem i migdałami

Marokańska pastilla z kurczakiem i migdałami

Pastilla to marokańskie danie składające się z mięsnego farszu (oryginalnie gołębia) zawiniętego w chrupiące ciasto quarka, oprószone cukrem pudrem i cynamonem.

Fakt, orientalne to dość poączenie, ale wbrew pozorom kurczak i cukier stanowią bardzo zgrany duet:) Do tego cynamon, imbir, szafran, migdały, mega chrupiące ciasto… istna magia na talerzu.

Niech Was nie przerazi poniższa lista składników. Większość z nich to przyprawy:) W polskich warunkach problem stanowić może jedynie ciasto. Ciasto quarka (do kupienia głównie przez internet) zastąpić można jednak ciastem filo, z którym postępujecie tak jak z marokańskim quarka.

Znam też takich, którzy chwalili sobie pastille z ciasta francuskiego…także dla chcącego nic trudnego.

Smacznego!

DRUKUJ

PORCJE 6
AUTOR Alia al Kasimi

SKŁADNIKI

  • 1 kg kurczaka (może być cały kurczak, bądź poszczególne jego części, np. udka)
  • 2 pokrojone cebule
  • 1 posiekany pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta szafranu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody
  • 6 jaj
  • 100 g migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu ja dodałam 1 łyżeczkę
  • 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
  • ciasto filo/10 płatów ciasta quarka/ lub ewentualnie 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 żółtko jaja

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek, następnie dodać cebulę, kurczaka, natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na średnim ogniu przez 20-30 min. (do momentu ugotowania kurczaka).

  2. Gdy kurczak jest gotowy, należy wyciagnąć go z sosu i odłożyć do ostygnięcia.

    Pozostały sos zredukować (gotować na dużym ogniu do momentu, aż zgęstnieje), a następnie cały czas mieszając, wbijać do niego jaja. 

    Całość zdjąć z ognia, gdy jaja się zetną i powstanie gęsta masa jajeczna (wyglądem przypominać będzie jajecznicę z dodatkami:)).

  3. Mięso kurczaka oddzielić od kości i odłożyć na bok.

  4. Na oliwie podsmażyć migdały. Gdy te zbrązowieją, odsączyć je z tłuszczu i zmiksować.

    Dodać wodę z kawiatów pomarańczy, cukier puder i dobrze wymieszać.

  5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

  6. Okrągłe naczynie żaroodporne posmarować rozpuszczonym masłem i następnie układać w nim kolejno:

    1. Jeden płat ciasta. Posmarować go masłem i ułożyć na nim 4 płaty ciasta tak, by każdy z nich w połowie wystawał poza ścianki nacznia. 

    To nimi właśnie, na końcu będziemy "zamykać" cały placek.

    2. Ciasto posmarować masłem, wyłożyć na nie masę jajeczną i przykryć kolejnym płatem ciasta wysmarowanym masłem.

    3. Teraz pora na kurczaka. 

    Przykrywamy go płatem ciasta wysmarowanym masłem.

    4. Migdały z cukrem pudrem to ostatnia warstwa farszu.

    5. Całość "zamykamy", wystającym spod spodu ciastem. Wszystko smarujemy  znowu masłem, przykrywamy ostatnim płatem ciasta, a jego wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem jaja.

  7. Piec przez ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni C.

  8. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem i cynamonem.

Jeśli chcecie zobaczyć jak pastille przygotowuje sama autorka przepisu, zapraszam tutaj https://www.youtube.com/watch?v=G0Deq-xU3_I

Marokańska pastilla z kurczakiem i migdałami



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *