Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Masło migdałowe, czyli wegański przepis jednoskładnikowy

Masło migdałowe, czyli wegański przepis jednoskładnikowy

Uwielbiam takie przepisy: mało składników, mało pracy, a efekt???!!!

Stawiasz na stole podczas organizowanego dla znajomych śniadania, czy brunchu i mówisz, że zrobiłaś/łeś je sam -domowe masło orzechowe. WOW! Sukces murowany!

Żeby jednak masło wyszło dobre musisz mieć dobry blender lub malakser, który zmieli twarde migdały i nie przegrzeje się podczas 15 minutowej ciężkiej dla niego pracy. Ja użyłam blendera Braun i co 5 minut robiłam przerwy w obawie, że się przegrzeje i spali. A szkoda by mi go było:/

Masło migdałowe (w zależności od dodatków: słodkie, słone i naturalne) super smakuje na grzankach, chlebie ryżowym,  naleśnikach, wymieszane z jogurtem naturalnym itd. Wykorzystuje się je również do przygotowania wegańskich polew na ciasto, ciast, czy batonów bez pieczenia.

DRUKUJ

SKŁADNIKI

  • 400 g migdałów (u mnie bez skórki)
  • *** łyżka miodu, syrop klonowy luz z agawy, dla tych którzy woleliby jednak słodkie masło migdałowe

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

    (ten krok można pominąć!)

  2. Jeżeli chcemy jasne masło migdałowe, wówczas należy zalać migdały wrzącą wodą, pozostawić na co najmniej 5 minut i obrać ze skórki.

    (Jeśli nie chce Wam się tego robić, nic nie szkodzi. Migdały należy zmielić ze skórką. Masło będzie miało wówczas jednak ciemny kolor).

  3. Migdały włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min. lub do przyrumienienia się, a następnie pozostawić do ostygnięcia.

  4. Migdały przełożyć do malaksera lub blendera i miksować do uzyskania kremowej masy. Może to zająć ok. 15 min.

    (jeśli masa migdałowa, lub nasz blender ,stają się zbyt ciepłe, można robić przerwy w miksowaniu. Nie zepsuje to naszego masła!).

  5. Dodać w zależności od upodobań i od diety: syrop klonowy, syrop z agawy, miód, sól i miksować jeszcze minutę. (ja zrobiłam masło migdałowe bez dodatków).

  6. Przełożyć do słoiczka 300 ml i przechowywać w temperaturze pokojowej do ok. 1 miesiąca.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *