Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Babeczki dyniowe Jamie Olivier

Babeczki dyniowe Jamie Olivier

Poniższy przepis jest autorstwa Jamie Olivier. Ja sobie jednak lubię troszkę poeksperymentować, dlatego zdarzyło mi się zastąpić oliwę – masłem, surową dynię – puree z dynii hokkaido, zamiast całej porcji cukru dorzucałam mielone migdały,  ba!….raz nawet dałam jedno jajko mniej, bo nie miałam aż 4 w lodówce i babeczki też wyszły:) Trzeba się więc naprawdę postarać, żeby muffiny nie wyszły.

Tak bez dodatków nie są może zbyt fotogeniczne, ale gdy podasz je z polewą jogurtowo-cytrynową, jak radzi Jamie, to na pewno będą się pięknie prezentować na stole. Ja, ze względu na moją córkę, podawałam je bez ekstrasów, ale za to ze szklanką mleka:)

Lubię je za ich oryginalność, za to że są wilgotne, delikatnie słodkie i lekkie:) Kolejne słodkie, warzywne ciasto do mojej kolekcji:)

Z podanych proporcji wyszły mi 24 babeczki.

DRUKUJ

AUTOR Jamie Olivier

SKŁADNIKI

  • 400 g dyni piżmowej
  • 350 g brązowego cukru ja dałam ok. 200 g, cukru i ok. 100 g mielonych migdałów
  • 4 jaja
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżeczki proszki do pieczenia bio
  • 175 ml oliwy z oliwek ja raz dałam 175 g roztopionego masła i też były pyszne
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść pokruszonych orzechów
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

  2. W malakserze zmiksować jak najdrobniej dynię piżmową. 

    Następnie wsypać cukier, wbić jajka, dodać całą resztę składników i porządnie zmiksować do powstania gładkiej masy.

  3. Nałóżyć masę do papierowych foremek (u mnie silikonowych).

    Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 - 25 minut. 

    Po 20 min. sprawdźcie, czy babeczki są już upieczone. Można to zrobić wtykając w środek  muffinki drewniany patyczek (lub wykałaczkę)  - jeśli po wyjęciu jest lekko wilgotny, ale ciasto na nim nie zostaje, babeczki są gotowe.

    Po upieczeniu, wyciągnąć muffinki z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

    Smacznego:)

Muffinki dyniowe Jamie Olivier
/]vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv/””’-/i;;co0p[[[[[[[[[,k=========]=],p;[][


1 thought on “Babeczki dyniowe Jamie Olivier”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *