Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Osso-buco, czyli golonka cielęca z warzywami

Osso-buco, czyli golonka cielęca z warzywami

 

 

Osso-buco to jedno z moich ulubionych dań mięsnych.

Przepis na tą potrawę pochodzi z Włoch. Jego charakterystycznym dodatkiem jest gremolata, która składa się z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki z cytryny i pomarańczy, która dodaje całemu daniu niezwykle świeżego aromatu.

DRUKUJ

CZAS PRZYGOTOWANIA 25 minutes
CZAS GOTOWANIA 2 hours
CAŁKOWITY CZAS 2 hours 25 minutes
PORCJE 2
AUTOR Ferran Adria

SKŁADNIKI

  • 2 golonki cielęce (ok. 250 g każda)
  • 1 łyżeczka pokrojonej marchewki ponieważ pokroiłam 2 średnie marchewki
  • 1 łyżeczka pokrojonego selera naciowego pokroiłam 1 łodygę selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • 6 łyżek białego wina (ok. 100 ml)
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu wołowego

GREMOLATA

  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Marchewkę i seler naciowy pokroić w kostkę lub kawałki o grubości ok. 5 milimetrów.

  2. Posiekać cebulę i czosnek.

  3. Golonki cielęce posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące.

  4. W dużym garnku (bez plastikowych uchwytów), roztopić masło na średnim ogniu i podsmażyć na nim golonki do uzyskania złotego koloru.

  5. Golonki wyjąć z garnka, a na pozostałym maśle podsmażyć kolejno marchewkę (ok. 1 min.), dodać cebulę, czosnek i seler naciowy i cały czas mieszając odsmażać na średnim ogniu przez ok. 10 min. (w razie potrzeby dodać trochę masła).

  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.

  7. Warzywa zalać białym winem, a gdy wino prawie wyparuje dodać sos pomidorowy i gotować przez kolejnych 10 min.

  8. Następnie do warzyw dodać golonki cielęce, zalać wszystko bulionem i dodać  listki laurowe.

  9. Garnek szczelnie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika na około 2 godziny.

  10. W międzyczasie przygotować gremolatę:

    posiekaną natkę pietruszki, zgnieciony ząbek czosnku, startą skórkę z cytryny i pomarańczy dokładnie ze sobą wymieszać.

  11. Golonkę cielęcą podawać z gremolatą na wierzchu.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej Ferran Adria, pt. “Repas de famille”.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *