Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Pancake Gordona z borówkami i ricottą

Pancake Gordona z borówkami i ricottą

Pancakes Gordona z borówkami i ricottą są idelne i na śniadanie i na podwieczorek, choć znam też takich, którzy ziedliby je nawet na obiad:) Serowe, wilgotne i deligatne z lekko kwaskowatyki borówkami i miodem stanowią rozkoszną mieszankę wybuchową. Na szczęście  są syte, więc nie można ich jeść w nieskończoność co eliminuje , przynajmniej częściowo, niebezpieczeństwo nagłego utycia.

Muszę jednak wspomnieć o tym, że nie są to te pulchniutkie jak poduszka pancake’i o których każdy z nas myśli. Są one troszkę bardziej zbite, a może mnie się po prostu coś nieudało :/ W każdym razie są pyszne i mimo to warto je wypróbować!+

DRUKUJ

CZAS PRZYGOTOWANIA 10 minutes
CZAS GOTOWANIA 15 minutes
CAŁKOWITY CZAS 25 minutes
PORCJE 2 po 4 pancakes
AUTOR Gordon Ramsay

SKŁADNIKI

  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jaja oddzielone białka od żółtek
  • 100 ml mleka
  • 125 g ricotty
  • 100 g borówek amerykańskich
  • oliwa i masło do smażenia ja smażyłam na suchej patelni
  • 1 jogurt grecki
  • miód płynny

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól a następnie przesiać.

  2. Dodać cukier.

  3. Na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego żółtka jajek*** i cały czas mieszając, dodawać powoli mleko.

    *** ja żółtka wymieszałam z połową mleka dzięki czemu szybciej zaczęło powstawać gładkie ciasto. 

  4. Gdy ciasto już będzie gładkie i jednolite, dodac ricottę i borówki.

  5. W osobnej misce ubić białka i powoli, łyżka po łyżce, dodawać je do ciasta.

  6. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię (najlepiej taką z wartwą zapobiegającą przywieraniu) dodać łyżkę i łyżeczkę masła. Gdy składniki połączą się ze sobą zacząć smażyć pankace'i.

    ***1 pancake to 2 łyżki ciasta.

  7. Smażyć 1-2 minuty z każdej strony (gdy na pancake'u zaczną się tworzyć malutkie bąbelki, przełożyć na drugą stronę).

  8. Podawać z jogurtem greckim i miodem.

ODE MNIE

Przepis pochodzi z książki Gordon Ramsay - "Ultimate cookery course".



2 thoughts on “Pancake Gordona z borówkami i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *