Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Pasta słonecznikowa z jabłkiem i cebulką

Pasta słonecznikowa z jabłkiem i cebulką

Wegańska, bezglutenowa i bardzo pożywna. Słodka i pikantna zarazem. Można z nią robić kanapki, traktować jako farsz do naleśników, czy jeść tak samo jak humus.

Zaskakuje smakiem i oryginalnością, a robi się ja w dosłownie 15 min.

Na prawdę warto!

SKŁADNIKI

  • 100 g ziaren słonecznika
  • 3 duże jabłka
  • 1 duża cebula
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki płatków chili lub innej pikantnej przyprawy
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy wg uznania, jak np. majeranek suszony

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Ziarna słonecznika podprażyć w suchym garnku.


  2. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

    To samo zrobić z cebulą.

  3. Do garnka ze słonecznikiem dodać owoce, cebulkę, paprykę oraz resztę przypraw. Wlać wodę, wszystko dobrze wymieszać i gotować przez ok. 10 min., do momentu aż jabłka zmiękną.

  4. Po 10 min. gotowania całość zmiksować na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt sucha i nie da się jej zmiksować, należy dodać trochę wody.

    Najlepsza jest po przestudzeniu.

    Smacznego.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *