Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Pesto z liści rzodkiewki i słonecznika prażonego

Pesto z liści rzodkiewki i słonecznika prażonego

Szukając informacji o wartościach odżywczych liści rzodkiewki doszłam do wniosku, że chyba lepiej wyrzucać korzenie niż liście :/

Jak się okazuje jest to 2 razy lepsze źródło witaminy C niż sok z cytryny!

Liście rzodkwi są cenione przez dalekowschodnich terapeutów między innymi jako skuteczny lek przeciw żółtaczce oraz za właściwości odtruwające i przeciwnowotworowe. Robi się z nigo śwież sok, je się na surowo, stosuje się je również jako główny składnik zup leczniczych.

No dobra, ale co z walorami smakowymi?

Liście rzodkwi mają gorzkawo – pikantny smak. Troszkę jak sama rzodkiewka. Moim zdaniem, te młode jeszcze nie kłujące liście rzodkiewki są lepsze niż sałata.  Fajnie jednak nadają się również na pesto.

Z poniższych proporcji wychodzi mały słoiczek pesto o pojemności 0,15 litra.

5 from 1 vote
DRUKUJ

CZAS PRZYGOTOWANIA 10 minutes

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki liści rzodkiewki
  • 1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika można też wykorzystać różne rodzaje orzechów: włoskie, nerkowce, pestki dyni i co tam macie jeszcze w szafce
  • 80 ml oleju słonecznikowego lub innego oleju roślinnego
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 30-40 g tartego parmezanu

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni

  2. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach

  3. Wszystkie składnika wrzucić do mlaksera i blendowac do uzyskania jednolitej masy.

  4. Włożyć do słoiczka, wierzch zalać olejem i przechowywać w lodówce.

Pesto z liści rzodkiewki i słonecznika prażonego

 



2 thoughts on “Pesto z liści rzodkiewki i słonecznika prażonego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *