Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Pesto z czosnku niedźwiedziego.

Pesto z czosnku niedźwiedziego.

Podobno niedźwiedzie budzące się ze snu zimowego szukając pożywienia, w pierwszej kolejności sięgają po intensywnie  zielone liście tej rośliny. Stąd też zapewne wzięła się jej nazwa i przeświadczenie o jej działaniu leczniczym i wzmacniającym co to niedźwiedzia nawet potrafi postawić na nogi.

Wierzenia wierzeniami, dla mnie najważniejszy jest smak. Każdy, kto lubi czosnek, pokocha tę roślinę! Niezwykle aromatyczna, a mimo to nie pozostawia zapachu w ustach,  tak charakterystycznego właśnie dla czosnku.

Niestety nie jest łatwo ją zdobyć, bo jest pod częściową ochroną. Są jednak i tacy, którzy hodują ją w swoich ogródkach i sprzedają na straganach. Jak więc tylko znajdziecie czosnek niedźwiedzi, bierzcie bez zastanowienia i próbujcie!

Moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie tego smakołyku to pesto.

Z poniższych proporcji wychodzi 1 słoiczek 0,15 litra.

DRUKUJ

CZAS PRZYGOTOWANIA 10 minutes

SKŁADNIKI

  • 1 duży pęczek czosnku niedźwiedziego ok. 100 g
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 60 g orzeszków pini
  • 60 g parmezanu
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Orzeszki pini uprażyć na suchej patelni.

  2. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.

  3. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i blendować do uzyskania gładkiej masy.

  4. Przełożyć do słoiczna, zalać wierzch oliwą z oliwek i przechowywać w lodówce.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *