Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Pikantne kotleciki z tuńczyka z puszki i chili

Pikantne kotleciki z tuńczyka z puszki i chili

Choć tuńczyk z puszki nie jest może i najwykwintniejszym składnikiem, pomyślałam sobie, że skoro jednak taki szef używa go w kuchni, to czemu ja miałabym tego nie robić?

Poniższy przepis na pikantne kotleciki z tuńczyka z puszki jest uproszczoną wersją przepisu Gordona Ramsaya.

Pominęłam parę składników, bo akurat nie miałam ich na stanie, a mimo to wyszło całkiem niezłe danie! Lekko pikantne, aromatyczne i świeże. Dlatego polecam je i Wam.

Smacznego!

P.S. z poniższych proporcji wyszło mi ok. 10 kotlecików.

A jeśli nie macie części składników, to też nic nie szkodzi. Wystarczy tuńczyk i jaja, a reszta to już zależy od waszej fantazji.

DRUKUJ

CZAS PRZYGOTOWANIA 10 minutes
CZAS GOTOWANIA 7 minutes
CAŁKOWITY CZAS 17 minutes
PORCJE 2

SKŁADNIKI

KOTLECIKI

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3 cebulki dymki
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1/2 pęczka kolendry
  • skórka z 1 limonki lub cytryny
  • 2 łyżki sosu rybnego opcjonalnie
  • 3 jaja
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny

SOS

  • 1 limonka lub cytryna
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyzka octu ryżowego

*** ewentualnie sos rybny i ocet ryżowy zastąpić można 2 łyżkami oliwy z oliwek.

  • 1 cm imbiru

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Tuńczyka z puszki bardzo dokładnie odsączyć z sosu na sitku i rozdrobnić.

  2. Pokroić drobno: cebulkę dymkę, imbir, papryczkę chili (bez pestek!!!). 

    Posiekać kolendrę i na tarce o drobnych oczkach zetrzeć imbir.

  3. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.

  4. Dodać sok z 1 limonki , sos rybny (opcjonalnie) oraz roztrzepane jaja.

    *** sok z limonki dodawać stopniowo. Składniki mają dzięki niemu się lekko kleić, a nie w nim pływać.

  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszać rekami i formować kotleciki. 

    *** kotleciki się dość mocno kleją

  6. Układać je na rozgrzanym oleju  i smażyć do przyrumienienia.

    *** żeby kotleciki się nie rozpadały, należy je przekładać na drugą stronę dopiero gdy będę miały dobrze usmażony spód.

PRZYGOTOWANIE SOSU

  1. Wycisnąć sok z 1 limonki i wymieszać go z posiekaną kolendrą oraz resztą składników.

  2. Sos podawać w osobnym naczyniu ułożonym zaraz obok kotlecików.

Oryginalny przepis Gordona znajdziecie tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=aGLpBWGKkZ0



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *