Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Schabowy wg przepisu M. Gessler z sałatką ziemniaczaną

Schabowy wg przepisu M. Gessler z sałatką ziemniaczaną

Czasem przychodzi taki dzień, w którym absolutnie nic się nie chce…Nie zastanawiam się wtedy co znowu ugotować na obiad, nie szukam wyszukanych składników, nie wertuję książek kucharskich, tylko zabieram się za robienie schaboszczaków wg przepisu Gesslerowej z sałatką ziemniaczaną mojej mamy.

Nie znam osoby, której nie smakowałby ten zestaw!

*** sałatka ziemniaczana powinna być dobrze mieć słodkawo pikantny smak, ale to od Was zależy ile cukru i pieprzu do niej dodacie.

DRUKUJ

SKŁADNIKI

KOTLETY SCHABOWE

  • 4 kotlety schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 400 ml mleko
  • bułka tarta
  • 2 jaja
  • sól do smaku
  • smalec u mnie masło klarowane

SAŁATKA ZIEMNIACZANA MOJEJ MAMY

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki gorącej wody

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

KOTLETY SCHABOWE

  1. Schab dobrze rozbić.

  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka i wymieszać z mlekiem.

    Do tak powstałej zalewy włożyć kotlety schabowe i odłożyć na min. 2-3 godziny do lodówki.

  3. Kotlety wyciągnąć z zalewy, dobrze osuszyć, posolić.

    Panierować w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć, aż do uzyskania złotego koloru.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości.

    Jeszcze gorące należy obrać ze skórki, pokroić w plasterki, dobrze posolić, porządnie popieprzyć i wymieszać.

  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

    Natkę pietruszki posiekać.

  3. Do 3/4 szklanki gorącej wody dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny i 1 czubatą łyżkę cukru.

  4. Ziemniaki polać cytrynową zalewą*, dodać cebulę oraz natkę pietruszki i dobrze wymieszać.

    Pozostawić na 3-5 min. w ciepłym miejscu (np. w leciutko nagrzanym piekarniku), żeby ziemniaki "wypiły" pozostałą na dnie naczynia zalewę.

    *** zalewę należy dodawać stopniowo. Ziemniaki nie mogą w niej pływać! 

     Podawać na ciepło.

    Sałatka ziemniaczana powinna mieć słodkawo - pikantny smak.

Kotlet schabowy wg przepisu Magdy Gessler i sałatka ziemniaczana mojej mamy



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *