Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Sernik londyński boskiej Nigelli (LONDON CHEESECAKE)

Sernik londyński boskiej Nigelli (LONDON CHEESECAKE)

Jeden z moich ulubionych serników!

Boski jak sama Nigella, mega serowy, „lekko” ciężki, nie za słodki, idealnie kremowy, minimalnie kwaskowaty…MMMMMMM…najchętniej robiłabym go co drugi dzień. Tymbardziej, że samo jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 min!

DRUKUJ

AUTOR Nigella Lawson

SKŁADNIKI

SPÓD

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive ja często używam najzwyklejszych herbatników
  • 75 g roztopionego masła

MASA SEROWA (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!)

  • 600 g kremowego serka np. philadelphia
  • 150 g cukru
  • 3 duże całe jaja
  • 3 duże żółtka jaj
  • 1,5 łyżki ekstraktu z wanilii lub tyle samo cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki wyciśniętego z cytryny soku

POLEWA ŚMIETANOWA

  • 150 g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.


    Ponieważ sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej formę należy również dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową

  2. Ciastka zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji piasku.

    Następnie dodać masło, dokładnie wymieszać na na koniec wysypać na dno tortownicy, wyrównać, dobrze uklepać i schłodzić w lodówce (ok. 1 godz.).

  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.

  4. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować do połączenia.

    Nie należy przy tym miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej, ponieważ napowietrzony sernik mocno rośnie, a potem szybko opada, a tego chcemy uniknąć.

  5. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.

    *(formę z ciastem należy umieścić w większej formie wypełnionej do połowy wodą).

  6. W międzyczasie przygotować polewę śmietanową mieszając dokładnie ze sobą śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy.

  7. Po 60 minutach w piekarniku na wierzchu sernika delikatnie rozsmarować polewę śmietankową i wstawić do piekarnika na dodatkowe 10 minut.

    Na koniec usunąć kąpiel wodną, wystudzić w lekko uchylonym piekarniku i schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

  8. Wyciągnąć z lodówki 20 min. przed podaniem.

    Smacznego!

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Nigelli https://www.nigella.com/recipes/london-cheesecake



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *