Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Szarlotka Gesslerowej bez proszku do pieczenia

Szarlotka Gesslerowej bez proszku do pieczenia

Powiedzmy sobie szczerze….przepisy Magdy do najtańszych nie należą…tuzin jajek, kopa masła i mnóstwo jeszcze innych składników w ilościach hurtowych…wszystko po to, by zgodnie ze staropolską recepturą upiec placek w foremce 10×20 cm.

Zakodowało mi się jednak, że Magda, podobnie jak i ja, nie lubi proszku do pieczenia, toteż poszperałam w necie i wpadłam na to cudeńko.

No i co?

Ano, pierwszy raz w życiu wyszła mi tak żółtka szarlotka! Jest po prostu piękna! O tym, że pyszna, to chyba nie muszę wspominać! Ciasto tak kruche i maślane, że samo rozpływa się w ustach.

To chyba najlepsza szarlotka jaką jadłam do tej pory, dlatego też tak szybciutko wrzuciłam ja na bloga, by nie zaginęła gdzieś w czeluściach mej dobrej, aczkolwiek krótkiej pamięci.

Polecam z ręką na serduchu!

*** Użyłam kwadratowej foremki 20×20 cm.

DRUKUJ

AUTOR Magda Gessler

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cynamonu

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Masło pokroić nożem. 

    Dodać mąkę, pół szklanki cukru, żółtka, szczyptę soli.

    Wszystko wymieszać nożem, a następnie szybko zagnieść rękami, tak by powstała jednolita masa.

    Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki (u mnie ciasto przeleżakowało w lodówce całą noc).

  2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i poddusić w garnku z połową szklanki cukru oraz z 2 łyżkami cynamonu.

    *** jeśli pod ręką mamy tylko słodkie jabłka można dodać dużo mniej cukru oraz odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu ciasto nie będzie mdłe.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

    Po 2 godzinach (lub dłużej) większą częścią (około 2/3) schłodzonego ciasta wyłożyć spód tortownicy.

    Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 min.  (ciasto powinno mieć złoty kolor).

  4. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozsmarować uduszone jabłka, na nie starte na tarce o grubych oczkach, pozostałe 1/3 schłodzonego ciasta.

    Piec przez ok. 40 minut do uzyskania złotego koloru (ja wyciągnęłam ciasto po 25 min. i było idealne! Także wszystko zależy od piekarnika).

Szarlotka Gesslerowej bez proszku do pieczenia



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *