Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Tarta z zielonymi szparagami i parmezanem

Tarta z zielonymi szparagami i parmezanem

 

Mamy czerwiec więc sezon na szparagi jeszcze trwa. Staram się więc nimi cieszyć jak mogę. Muszę jednak tak je przyrządzać, by z ochotą zjadł je także mój mąż, dla którego szparagi wielkim rarytasem raczej nie są.

W takiej sytuacji najlepiej sprawdza się tarta, taka najprostsza, na kruchym cieście z zielonymi szparagami zatopionymi w śmietanowo-serowej masie….yyyyyyyyyyyyyyyyy….Czy jest ktoś kto mógłby się na nią nie skusić?

DRUKUJ

SKŁADNIKI

KRUCHE CIASTO

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody ilość łyżek zależy od mąki.
  • 1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE

  • 3/4 pęczka zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki startego parmezanu ewentualnie nieźle sprawdza się rownież Grana padano, albo inny, twardy ser o mocnym, wyrazistym smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Na początku przygotować kruche ciasto na spód tarty.

    Masło posiekać jak najdrobniej. 

    Dodać mąkę z solą, jajko i szybko zagnieść na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać wodę. 

    Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 20 - 30 minut.

  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

    Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (u mnie jest to forma o wymiarach 22x22cm).

    Ciasto na dnie formy ponakłuwać widelcem (najlepiej obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami do pieczenia rozsypanymi na folii aluminiowej). 

    Piec około 15 minut, aż do uzyskania złocistego koloru. 

    Po wyciągnięciu z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.

  3. Na patelni rozgrzać masło.

    Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i i obsmażyć lekko z każdej strony. 

  4. Jajka wymieszać ze śmietanką oraz startym serem.

    Doprawić solą i pieprzem, uważając przy tym na sól, ponieważ masa jest już dość słona dzięki parmezanowi.

  5. Na upieczony spód wylać masę śmietanowo-serową, a na wierzchu ułożyć szparagi. 

    Piec ok. 10 -15 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.

Tarta z zielonymi szparagami i parmezanem



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *