DRUKUJ

PORCJE 8

SKŁADNIKI

SPÓD

  • 150 g ciasteczek owsianych
  • 70 g masła

LEMON CURD, CZYLI KREM CYTRYNOWY

  • 2 duże cytryny
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru
  • 80 g masła

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

SPÓD

  1. Masło rozpuścić w rondelku.

    Ciasteczka owsiane zmielić na mączkę i wymieszać z rozpuszczonym masłem (powstała masa ściśnięta w garści powinna lekko się sklejać).

    Masą wyłożyć foremki i włożyć do lodówki na czas przygotowywania kremu cytrynowego.


LEMON CURD

  1. Zetrzeć skórkę z 2 cytryn (dobrze wymytych, niewoskowanych) a następnie wycisnąć z nich sok.

  2. Sok i skórkę z cytryny wymieszać z cukrem i zagotować, a następnie zdjąć z ognia.

  3. Jajka wymieszać dobrze z żółtkami i bardzo powoli, cały czas mieszając, dolewać je do gorącego soku z cytryny.

    UWAGA!!!! Należy to robić powoli i bez przerwy mieszać. W przeciwnym razie jajka dodawane do soku zaczną się ścinać.

  4. Całość postawić na średnim palniku, dodać masło i cały czas mieszać aż do powstania gęstej, budyniowej masy.

  5. Gotowy krem wylać na owsiane spody, pozostawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki na min. 3 godziny.