Bataty obrać i ugotować do miękkości (ok. 20 min.)
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Ugotowane bataty zblendować z daktylami. Dodać resztę składników, czyli: migdały, kakao, płatki owsiane, syrop klonowy, szczyptę soli, olej kokosowy i jeszcze raz potraktować blenderem lub wymieszać w malakserze, do otrzymania jednolitej, gęstej masy.
Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej olejem kokosowym ( u mnie 24x12, ale spokojnie może być większa. Wtedy brownie wyjdzie niższe, a to nawet lepiej).
Piec w przez ok. 45-50 min.
(ja użyłam małej foremki, dzięki czemu ciasto było wyższe. Piekłam je 55 min a i tak wyszło dość wilgotne, upieczone, ale wilgotne).
Ciasto wyjmować z foremki dopiero po przestudzeniu.
Całkowicie już zimne można polać polewą.
POLEWA:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą podgrzewając je bardzo delikatnie.