DRUKUJ

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 500 g batatów
  • 12 daktyli
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g płatków owsianych
  • 6 łyżek kakao
  • szczypta soli

POLEWA

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka syropu klonowego

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Bataty obrać i ugotować do miękkości (ok. 20 min.)

  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

  3. Ugotowane bataty zblendować z daktylami. Dodać resztę składników, czyli: migdały, kakao, płatki owsiane, syrop klonowy, szczyptę soli, olej kokosowy i jeszcze raz potraktować blenderem lub wymieszać w malakserze, do otrzymania jednolitej, gęstej masy.

  4. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej olejem kokosowym ( u mnie 24x12, ale spokojnie może być większa. Wtedy brownie wyjdzie niższe, a to nawet lepiej).

  5. Piec w przez ok. 45-50 min. 

    (ja użyłam małej foremki, dzięki czemu ciasto było wyższe. Piekłam je 55 min a i tak wyszło dość wilgotne, upieczone, ale wilgotne).

  6. Ciasto wyjmować z foremki dopiero po przestudzeniu.

    Całkowicie już zimne można polać polewą.

  7. POLEWA: 

    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą podgrzewając je bardzo delikatnie.