DRUKUJ

SKŁADNIKI

  • 200 g miękkiego masła
  • 170 g cukru (możecie użyć cukru trzcinowego demerara. Wtedy cytryniak będzie miał fajny, brązowy kolor)
  • 4 duże jaja (lub 5 małych)
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ososbiście nie lubie proszków do pieczenia. Gdy już używam, to takiego BIO, bez fosforanów)
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku

SYROP

  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Foremkę (u mnie keksówka 12x24) wyłozyć papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

  2. Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać pojedynczo jaja, cały czas ubijając.

  3. Dodać skórkę z cytryny oraz listki tymianku, mąkę, proszek do pieczenia, migdały i wszystko dobrze wymieszać.

  4. Przełożyć do foremki i piec przez ok. 50 min.

  5. W międzyczasie przygotować syrop podgrzewając delikatnie wszystkie składniki (sok z cytryny, tymianek i cukier), aż do rozpuszczenia się cukru.

  6. Gdy ciasto jest już gotowe, należy je wyciągnąć z piekarnika, podziurkować wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków i nasączyć syropem cytrynowo-tymiankowym.

  7. Podawać dobrze przestudzone.