DRUKUJ

SKŁADNIKI

  • 1 mała kapusta włoska
  • 250 g mięsa cielęcego mielonego
  • 200 g kaszy perłowej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

SOS

  • 400 ml pomidorów pelatti
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 6 łyżek wody spod gołąbków
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

FARSZ

  1. W dwóch garnkach zagotować osoloną wodę.

    Jeden z nich powinien być na tyle duży, by zmieściła się do niego cała kapusta.

    Drugi garnek posłuży do ugotowania kaszy.

  2. Z kapusty wyciąć głąb, rozdzielić liście i włożyć na 5 min do gorącej wody.

    Po 5 min wyciągnąć liście i włożyć je do lodowatej wody (dzięki temu nie rozgotują się i zachowają piękny kolor).

  3. Kaszę perłową ugotować według instrukcji na opakowaniu.

  4. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.   

    Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle z olejem. Następnie dodać czosnek, mięso cielęce i podsmażać przez ok. 5 min na średnim ogniu.

    *** nie należy smażyć na dużym ogniu, ponieważ spali  się cebula i czosnek i pozostawią goryczkowaty smak.

  5. Do mięsa dodać mleko i pozostawić na ogniu, aż do jego wyparowania.

  6. Posolić, popieprzyć, dodać pastę pomidorową i bardzo dobrze wymieszać.

  7. Gotowe mięso po wymieszaniu z kaszą, będzie stanowiło gotowy farsz.

    *** taki farsz będzie dość sypki. Jeśli wolicie bardziej zbity, należy wymieszać go z jajkiem i odrobiną bułki tartej lub połowę porcji kaszy zastąpić ryżem).

FASZEROWANIE KAPUSTY

  1. Na sitku wielkości kapusty rozłożyć dużą gazę. Na niej rozkładać liście kapusty zaczynają od tych największych, zewnętrznych, lekko je na siebie nakładając, ładną stroną na zewnątrz. 

  2. Rozsmarować na nich farsz,  kolejne liście, a na nie znów farsz itd., aż zabraknie liści lub farszu.

  3. Podnieść rogi gazy , uformować całość w kształt głowy kapusty i zawiązać gazę u góry, by nie straciła kształtu.

  4. Gotować na parze przez ok. 30 min.

    Podawać z sosem pomidorowym z koperkiem.

SOS

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.

  2. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę. Po 2 min. dodać czosnek i pomidory pelatti. 

    Posolić, popieprzyć do smaku i pozostawić na małym ogniu przez ok. 10-15 min.

    (gdy pomidory wciąż są kwaskowate, można dodać płaską łyżeczkę cukru).

  3. Koperek posiekać, dodać do sosu i gotowe!!!