DRUKUJ

AUTOR Lucyna Ćwierczakiewiczowa

SKŁADNIKI

  • 250 g skórki z arbuza (tyle mi wyszło z 1 mini arbuza o wadze ok. 1 kg i po odcięciu zielonej skórki)
  • 500 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 laska waniliowa
  • woda

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Skórkę arbuza obrać za pomocą obieraczki z zielonej skórki.

    "bierze się tylko mięso białe zostające tylko pomiędzy soczystą częścią arbuza, a skórą zieloną"

  2. Pokroić w podłużne paski, zalać wodą i gotować do miękkości (u mnie ok. 1 godziny. Im cieniej pokroicie skórkę arbuza, tym szybciej się ona ugotuje.)

  3. Z 1,5 szklanki wody (300 ml) i 500 g cukru zrobić syrop. 

    Wyjąć z gorącej wody ugotowane skórki arbuza, przełożyć do syropu i gotować dopóki arbuz nie stanie się przezroczysty, a syrop lekko zgęstnieje.

    ***(mnie zajęło to ok. 1 godziny. Moja uwaga: Czasami po wyznaczonym czasie skórka wydaje się miejscami ciągle nieprzezroczysta. Wystarczy wyjąć taki kawałek łyżką z syropu na chwilę i po chwili zaobserwujecie, że skórka robi się przezroczysta. )

    W mniej więcej połowie czasu gotowania dodać do wszystkiego sos wyciśnięty z 1 cytryny oraz pokrojoną laskę wanilii.

  4. Skórki przełożyć do słoiczka o pojemności ok. 250 g i zalać pozostałym syropem.