DRUKUJ

PORCJE 4

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól do smaku
  • 4 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny opcjonalnie

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Soczewicę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.

  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

  3. Na dnie dość dużego garnka rozgrzać olej.

    Przez minutę podsmażać cebulę, a następnie dodać wszystkie przyprawy, czosnek i pomidory. 

    Dokładnie wymieszać, dodać soczewicę, wlać wodę* i gotować na niedużym ogniu przez około 15 – 25 minut  do czasu, aż soczewica wchłonie większość wody.

    *** nie wlewać całej wody od razu. Najlepiej wlać najpierw 3 szklanki i dolewać w razie potrzeby.

  4. Gdy soczewica będzie już prawie miękka dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze przez 5 – 10 minut.

    Jeśli  soczewica zacznie wypijać za dużo płynu dolać więcej wody.  Dal powinien być półpłynny.

  5. Na koniec opcjonalnie można polać odrobiną soku z cytryny.

    Podawać z chlebem.