DRUKUJ

SKŁADNIKI

KOTLETY SCHABOWE

  • 4 kotlety schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 400 ml mleko
  • bułka tarta
  • 2 jaja
  • sól do smaku
  • smalec u mnie masło klarowane

SAŁATKA ZIEMNIACZANA MOJEJ MAMY

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki gorącej wody

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

KOTLETY SCHABOWE

  1. Schab dobrze rozbić.

  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka i wymieszać z mlekiem.

    Do tak powstałej zalewy włożyć kotlety schabowe i odłożyć na min. 2-3 godziny do lodówki.

  3. Kotlety wyciągnąć z zalewy, dobrze osuszyć, posolić.

    Panierować w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć, aż do uzyskania złotego koloru.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości.

    Jeszcze gorące należy obrać ze skórki, pokroić w plasterki, dobrze posolić, porządnie popieprzyć i wymieszać.

  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

    Natkę pietruszki posiekać.

  3. Do 3/4 szklanki gorącej wody dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny i 1 czubatą łyżkę cukru.

  4. Ziemniaki polać cytrynową zalewą*, dodać cebulę oraz natkę pietruszki i dobrze wymieszać.

    Pozostawić na 3-5 min. w ciepłym miejscu (np. w leciutko nagrzanym piekarniku), żeby ziemniaki "wypiły" pozostałą na dnie naczynia zalewę.

    *** zalewę należy dodawać stopniowo. Ziemniaki nie mogą w niej pływać! 

     Podawać na ciepło.

    Sałatka ziemniaczana powinna mieć słodkawo - pikantny smak.