DRUKUJ

PORCJE 4
AUTOR Gordon Ramsay

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 75 g bułki tartej
  • 3-4 łyżki mleka
  • 4 małe bułki "submarine" lub bułki do hot dogów "submarine" to taka mała bagietka:) Ja użyłam 2 ciabatt:)
  • 2 małe kulki mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

SALSA POMIDOROWA

  • 3 pomidory
  • 1/2 małej czerwonej cebulki
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Cebulę i czosnek obrać,  pokroić w drobną kostkę, posolić, popieprzyć  i podsmażyć do uzyskania złotego koloru.

    Po 2-3 min. smażenia dodać płatki chili.

  2. W małej misce wymieszać bułkę tartą z mlekiem.

  3. W dużej misce przyprawić mięso solą i pieprzem, dodać podsmażoną cebulę, bułkę tartą z mlekiem i wszystko porządnie wymieszać.

    ***po wymieszaniu warto spróbować czy mięso jest dobrze przyprawione i w razie potrzeby dosolić i popieprzyć:)

  4. Uformować dość spore pulpeciki (średnica ok. 4 cm) i ostawić je w chłodne miejsce na ok. 30 min.

  5. Na średnim ogniu rozgrzać olej i podsmażać na nim pulpeciki do uzyskania złotego koloru ( może to trwać ok 10 min.)

    Odstawić w ciepłe miejsce i dać im odpocząć kilka minut.

  6. W tym czasie 

    - rozgrzać grill/piekarnik do 200 stopni.

    - wymieszać ze sobą wszystkie składniki salsy pomidorowej i odłożyć na bok.

  7. Pieczywo przekroić na pół i podpiec w piekarniku do uzyskania złotego koloru. 

    Następnie na spodniej części bułki poukładać pokrojoną w plasterki mozzarellę oraz pulpeciki.

    Ponownie włożyć pod grill/do piekarnika i pozostawić aż do rozpuszczenia się sera.

  8. Na pulpecikach rozłożyć salsę pomidorową i serwować.