DRUKUJ

PORCJE 4
AUTOR Alain Ducasse

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej Monalisa
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g miękkiego masła
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 20 g bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

  2. Ziemniaki obrać ze skórki o pokroić w cienkie ( max. 4 mm) plasterki (najlepiej na mandolinie).

  3. Ząbki czosnku obrać ze skórki.

    Jeden z nich zgnieść nożem i odłożyć na bok.

    Drugim wysmarować naczynie, w którym piec się będzie zapiekanka.

  4. Żaroodporne naczynie do zapiekanki wysmarować grubą warstwą masła.

  5. Mleko i śmietanką przelać do dużego garnka i doprowadzić do wrzenia.

    Następnie dodać ziemniaki, 4 szczypty soli, startą gałkę muszkatołową, zgnieciony ząbek czosnku oraz pieprz (ok. 6 przekręceń młynka do pieprzu). 

    Całość gotować 5 min.

  6. Przełożyć ziemniaki, za pomocą łyżki cedzakowej, do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i czosnkiem. 

    Następnie zalać je mlekiem i śmietanką ( do 3/4 wysokości) i piec przez ok. 45 min. (ja piekłam ok. 30 min. Dużo zleży od rodzaju i jakości ziemniaków).

  7. Gdy ziemniaki będą już miękkie, posypać je bułką tartą i ponownie włożyć do piekarnika na 5-10 min.