DRUKUJ

PORCJE 2
AUTOR Ferran Adria

SKŁADNIKI

  • 100 g świeżego szpinaku lub ok 70 g szpinaku mrożonego
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 szczypta kuminu
  • 320 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy z puszki
  • 200 g bulionu z kurczaka lub wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej ja nie dodałam :)
  • 2 jaja
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Szpinak pokroić i zblanszować (zanurzyć na 1 min. w gorącej wodzie).

  2. Pomidory zblendować na puree, przełożyć na bardzo drobne sitko i pozostawić na 15 min. do odciągnięcia wody.

  3. W tym czasie obrać i bardzo drobno pokroić czosnek.

  4. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek, a następnie dodać czosnek, puree pomidorowe, szczyptę kuminu i ciecierzycę. 

    Wymieszać, dodać bulion lub wodę i zagotować.

    W tym czasie przygotować jajko w koszulce: 

    -  nastawić garnek z gorącą wodą. Woda nie może wrzeć, ale musi być bardzo gorąca,

     - jaja kolejno rozbijać do małej miseczki,

    - wodę energicznie wymieszać łyżką, by zrobić wir, a następnie bardzo delikatnie wlewać do niej jaja,

    - gotować 3 min.

    Link do video Jamie Olivier, jak zrobić jajka w koszulce, zamieszczam na dole strony.

  5. Do gotującej się ciecierzycy dodać szpinak. Całość przyprawić solą oraz pieprzem.

  6. Mąkę kukurydzianą rozpuścić w odrobinie zimnej wody i powoli dolewać do ciecierzycy cały czas ją mieszając.

    ***ja pominęłam ten etap. Nie lubię zaciąganych mąką sosów:/ dlatego całość gotowałam 10 min. dłużej do zredukowania sosu.

  7. Ciecierzycę ze szpinakiem podawać z jajkiem w koszulce.