DRUKUJ

AUTOR Nigella Lawson

SKŁADNIKI

KRUCHE CIASTO

  • 225 g mąki pszennej
  • 225 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli

NADZIENIE

  • 150 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 4 jaja
  • 250 g bezpestkowego dżemu malinowego ja dałam z pestkami
  • 250 g świeżych malin
  • 50 g migdałów w płatkach ja wykorzystałam ok 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

KRUCHE CIASTO

  1. Formę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia

    *** nie miałam takiej, więc użyłam formy o wymiarach 20x20

  2. Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem (ciasto powinno przypominać kruszonkę).

    Dodać sól, cukier i szybko zagnieść (lub zmiksować w malakserze). 

    Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

  3. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć do formy i podpiec w 180 stopniach C przez około 20 minut, a następnie lekko przestudzić.

NADZIENIE

  1. Masło rozpuścić, po czym pozostawić do przestudzenia. 

  2. Jaja, migdały i cukier i zmiksować na gładką pastę, a następie powoli wlewać do niej masło.

    Miksować krótką chwilkę tylko do połączenia składników!

  3. Na kruchym, podpieczonym spodzie rozsmarować dżem malinowy, a na nim poukładać świeże maliny. 

    Na maliny wylać pastę migdałową i posypać ją płatkami migdałów.

  4. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut (u mnie to trwało ok 35 min., a i tak było troszkę za długo, bo migdały zdążyły się mocno przyrumienić. Bądźcie więc czujni!!!). 

  5. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić (ja nie mogłam długo czekać, pokroiłam jeszcze ciepłe, toteż moje kawałki nie są zbyt zgrabne).