DRUKUJ

AUTOR Magda Gessler

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cynamonu

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Masło pokroić nożem. 

    Dodać mąkę, pół szklanki cukru, żółtka, szczyptę soli.

    Wszystko wymieszać nożem, a następnie szybko zagnieść rękami, tak by powstała jednolita masa.

    Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki (u mnie ciasto przeleżakowało w lodówce całą noc).

  2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i poddusić w garnku z połową szklanki cukru oraz z 2 łyżkami cynamonu.

    *** jeśli pod ręką mamy tylko słodkie jabłka można dodać dużo mniej cukru oraz odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu ciasto nie będzie mdłe.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

    Po 2 godzinach (lub dłużej) większą częścią (około 2/3) schłodzonego ciasta wyłożyć spód tortownicy.

    Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 min.  (ciasto powinno mieć złoty kolor).

  4. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozsmarować uduszone jabłka, na nie starte na tarce o grubych oczkach, pozostałe 1/3 schłodzonego ciasta.

    Piec przez ok. 40 minut do uzyskania złotego koloru (ja wyciągnęłam ciasto po 25 min. i było idealne! Także wszystko zależy od piekarnika).