DRUKUJ

PORCJE 2

SKŁADNIKI

  • 2 małe piersi kurczaka
  • 100 g szpinaku
  • 80 g fety lub sera koziego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść orzeszków pini (opcjonalnie)
  • ok. 350 g ciasta francuskiego
  • 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką mleka - do posmarowania ciasta prze pieczeniem

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Przeciśnięty czosnek wymieszać z masłem.
  2. Każdy filet kurczaka naciąć z boku, robiąc w ten sposób "kieszonkę".

    Mięso posolić, popieprzyć i natrzeć połową zrobionego wcześniej masła czosnkowego.

  3. Szpinak umyć, osuszyć, a następnie podgrzać na pozostałej połowie porcji masła z czosnkiem.

    Posolić, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową, orzeszki pini (opcjonalnie) oraz ser feta/ser kozi i dokładnie wszystko wymieszać.

    Powstałym nadzieniem wypełnić "kieszonki" zrobione w filetach z kurczaka.

  4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

    Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim rozwałkowane ciasto francuskie. Na nim poukładać filety z kurczaka, a następnie ponacinać otaczające je z boku ciasto w równe paski (patrz zdjęcie).

    Na koniec zawijać paski do środka na zakładkę, delikatnie docisnąć łączenia (jeśli paski są za długie należy je podciąć). 

    Ciasto posmarować rozmieszanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 30- 40 minut.