DRUKUJ

AUTOR Jamie Olivier

SKŁADNIKI

  • 400 g dyni piżmowej
  • 350 g brązowego cukru ja dałam ok. 200 g, cukru i ok. 100 g mielonych migdałów
  • 4 jaja
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżeczki proszki do pieczenia bio
  • 175 ml oliwy z oliwek ja raz dałam 175 g roztopionego masła i też były pyszne
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść pokruszonych orzechów
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

  2. W malakserze zmiksować jak najdrobniej dynię piżmową. 

    Następnie wsypać cukier, wbić jajka, dodać całą resztę składników i porządnie zmiksować do powstania gładkiej masy.

  3. Nałóżyć masę do papierowych foremek (u mnie silikonowych).

    Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 - 25 minut. 

    Po 20 min. sprawdźcie, czy babeczki są już upieczone. Można to zrobić wtykając w środek  muffinki drewniany patyczek (lub wykałaczkę)  - jeśli po wyjęciu jest lekko wilgotny, ale ciasto na nim nie zostaje, babeczki są gotowe.

    Po upieczeniu, wyciągnąć muffinki z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

    Smacznego:)