DRUKUJ

AUTOR Nigella Lawson

SKŁADNIKI

  • 250 g ciasteczka digestive lub jakiekolwiek inne:)
  • 125 g roztopionego masła ja użyłam ok. 80 g
  • 1/4 łyżeczki cynamonu ja oczywiście sypnęłam więc, bo uwielbiam cynamon
  • 750 g kremowego serka, np. philadelphia
  • 425 g dyni Najlepiej dyni piżmowej lub hokkaido. Ja wykorzystałam 500 gramową dynię hokkaido ze skórką:)
  • 200 g cukru dodałam 150 g
  • 6 jaj
  • sok z 1/2 cytryny

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Dynię przeciąć na pół, usunąć nasiona, pokroić w kostkę i ugotować na parze do miękkości.

    Po ugotowaniu z dyni zdjąć skórę (jeśli macie dynię hokkaido, wówczas możecie  pozostawić skórkę).

     Miąż zmiksować na puree.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.

  1. Ciasteczka zmielić/rozgnieść, wymieszać z roztopionym masłem i cynamonem.

    Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy (ciasteczka należy dobrze ubić/docisnąć np. szklanką lub miarką).

    Formę odłożyć na bok.

  2. Ser zmiksować z puree dyniowym na jednolitą masę. Następnie dodać cukier i jaja (pojedynczo, jedno po drugin, cały czas miksując).

    Na koniec wlać sok z cytrynu i dokładnie wymieszać.

  3. Serowo - dyniową masę przelać do formy wyłożonej zmielonymi ciasteczkami.

  4. Piec ok.1 godz. i 45 min. (ja piekłam 1,5 godz.) w kąpieli wodnej*.

    *Do naczynia lub formy wlać gorącą wodę i wstawić na dół piekarnika. Sernik włożyć na półkę wyżej. Dzięki parze wodnej sernik będzie piekł się równomiernie , nie powstaną góry i doliny, tylko sernik będzie prosty jak stół.

  5. Pozostawić do wystygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce (min. 2 godziny).

    ***najlepszy jest na drugi dzień:)