DRUKUJ

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta kuminu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 4 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 szczypta cukru
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 ubite jajo
  • sól i pieprz

SOS

  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku tu zalecam ostrożność! U mnie 1 ząbek wystarczyl.
  • 1 łyżeczka suchego oregano
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżki czerwonego winnego vinegretu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

  2. W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebule oraz czosnek i smażyć przez ok. 5 min. do uzyskania złotego koloru. Następnie dorzucić kumin, cynamon, paprykę i całość jeszcze przez chwile podsmażać.


  3. Dodać wołowinę.

    Posolić, popieprzyć i gotować ok. 5-10 min. aż do wyparowania wody i lekkiego zbrązowienia mięsa.

  4. Gotowe mięso wymieszać z oliwkami, oregano, platkami chili, cukrem i posiekanymi jajkami na twardo.

    W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem, i odstawić do wystygnięcia.

  5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  6. Z ciasta francuskiego wycinać szklanką koła. Na środku każdego z nich ułożyć mięsne nadzienie, złożyć i skleić jak najzwyklejsze pierogi.

    UWAGA !

    Ciasto powinno być dobrze schłodzone. Inaczej będzie się bardzo kleić. Dlatego ja po wycięciu kółek z ciasta, wkładam je jeszcze do lodówki na ok. 15 min. i dopiero po tym czasie sklejam pierożki.

  7. Pierożki posmarować ubitym jajkiem i piec przez ok. 18 lub 20 min. do uzyskania złotego koloru. 

  8. W międzyczasie przygotować sos blendując wszystkie składniki razem.

  9. Empanadas można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. 

    Podawać z sosem.