Pyszne i sprawdzone przepisy takich szefów kuchni jak: Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Olivier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych.

Zupa dyniowa Gordona

Zupa dyniowa Gordona

Dużo jest przepisów na zupę dyniową, ale tak aksamitna i kremowa jest tylko ta jedna, według przepisu Gordona.

Sekretem jej sukcesu jest nic innego jak uwielbiane przeze mnie masło.  To dzięki niemu owa zupa ma wręcz niebiańską konsystencję. Dodatki w tym przypadku, moim skromnym zdaniem, odgrywają rolę drugorzędną, dlatego też zamiast proponowanych przez Gordona grzybów leśnych, ja dorzuciłam chrupiące, prażone pestki dyni.

Dla fanów Gordona zamieszczam jednak przepis z grzybkami:)

DRUKUJ

PORCJE 6
AUTOR Gordon Ramsay

SKŁADNIKI

DYNIA

  • 1,5 kg dyni
  • 1 główka czonsku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól morska i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do skropienia

ZUPA

  • 1 cebula
  • 800 ml bulionu z kurczaka w wersji ekonomicznej, może byc i woda
  • 30 g startego parmezanu
  • 15 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki (min. 30%)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej

DODATEK DO ZUPY WG GORDONA ( ja podałam zupę z prażonymi pestkami dyni. Zamieszczę jednak pełny przepis Gordona z grzybkami)

  • 400 g grzybów leśnych
  • 10 g masła
  • wiórki parmezanu
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

*** jako dodatek, zamiast grzybków, polecam garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

PIECZENIE DYNI

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.

  2. Główkę czosnku przekroić poziomo.

    Dynię przekroić na pół i usunąć nasiona. Doprawić solą i pieprzem, a następnie natrzeć połówkami czosnku. W każdej połowie dyni umieścić gałązki rozmarynu i połówki przekrojonej poziomo główki czosnku. Skropić odrobiną oliwy z oliwek i ułożyć na blachach.

    Dynię piec przez około 1 godzinę (do miękkości), 

    ***czas pieczenia zależy od  gatunku i wielkości dyni . 

  3. Po upieczeniu usunąć z dyni rozmaryn i czosnek, a następnie oddzielić łyżką miąższ od skórki (dynia musi być wtedy jeszcze gorąca).

  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przez 5-6 min. podsmażać na oliwie z oliwek. 

  5. Z upieczonej wcześniej główki czosnku, wyciągnąć 3 duże ząbki czosnku (lub 5 małych:)).

    Dodać je do podsmażonej cebuli razem ze startą gałką muszkatołową i podsmażać wszystko na średnim ogniu jeszcze przez 1-2 minuty.

  6. Dodać dynię, parmezan oraz bulion/wodę i wszystko gotować na małym ogniu przez ok. 10-12 min. 

    Minutę przek końcem gotowania dodac jeszcze śmietankę kremówkę.

  7. Na koniec należy całość zblendować z masłem.

    To własnie dzięki niemu zupa jest kremowa i aksamitna.

  8. Według Gordona zupę należy podawać z podsmażonymi na maśle grzybami leśnymi i parmezanem.

    Według mnie prażone pestki dyni wystarczą:)

 

 

Zupa dyniowa Gordona



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *