Burgery to okrągłe, płaskie kotlety z mięsa mielonego. Jest to danie typu fast-food, jednak w zaciszu domowej kuchni można przygotować zdrowszą ich wersję. Tradycyjnie w okrągłych bułkach zamknięte są burgery wołowe lub wieprzowe, ale bez problemu można je zastąpić zdrowszym mięsem indyczym. Jak zrobić pyszne burgery z indyka?
Smażone burgery z indyka
Klasyczną wersją burgerów są te smażone na patelni. Robi się je szybko i smakują wyśmienicie! Najlepiej podawać je w przekrojonej bułce nasmarowanej ketchupem, z dodatkiem sałaty lodowej, pomidora oraz ogórka pokrojonych w plastry.
- Stopień trudności: łatwe w przygotowaniu
- Liczba porcji: 3
- Typ potrawy: kolacja
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa z piersi indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz natkę pietruszki bardzo drobno posiekać.
- Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą, natką i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować 3 okrągłe kotlety o grubości około 1 cm każdy.
- Rozgrzać na patelni olej, smażyć burgery po 3 minuty z każdej ze stron.
Pieczone burgery z indyka z warzywami
Zdrowszą alternatywą dla smażonego burgera jest pieczony burger z indyka. W ten sposób ma on jeszcze mniej tłuszczu. Warzywa dodane do masy poprawiają smak i dodają witamin. Takiego burgera najlepiej zjeść w pełnoziarnistej bułce polanej domowym sosem jogurtowo-czosnkowym i wypełnionej rukolą i pomidorem.
- Stopień trudności: łatwe w przygotowaniu
- Liczba porcji: 3
- Typ potrawy: kolacja
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa z piersi indyka
- 1 jajko
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekać.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Mięso wymieszać z jajkiem, dodać cebulę, marchew i czosnek, następnie lubczyk, natkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować 3 okrągłe kotlety o grubości około 1 cm każdy.
- Natrzeć blachę olejem i wyłożyć na nią kotlety (ewentualnie wyłożyć blachę papierem do pieczenia, bez tłuszczu). Piec burgery w 180 stopniach przez 20 minut.
Takie nieoczywiste pomysły na burgery będą cieszyć się uznaniem wśród miłośników dań typu fast-food. Są tańsze, ale przede wszystkim zdrowsze i mniej kaloryczne niż burgery z restauracji. Można je również podawać w bułkach własnego wypieku.
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |
Więcej artykułów
Dobre jedzenie w Warszawie na Woli: Kulinarna podróż dla podniebienia
Szybkie ciasta – Twoje rozwiązanie na ekspresowe słodkie pokusy
Czy warto wybierać kawę mieloną? Oto 5 powodów, dla których warto spróbować!