Jakszef.pl

Blog kulinarny

Jak powstaje mascarpone?

Ser mascarpone

Ser mascarpone zaliczany jest do grupy najpopularniejszych włoskich produktów. Ten gęsty i kremowy produkt przypominający bitą śmietanę, nazywany też „włoskim serkiem topionym”, w niczym nie przypomina tradycyjnego, grudkowatego sera twarogowego pochodzącego z Polski. Jego właściwości doceniają smakosze na całym świecie. Ale jak powstaje i czym dokładnie się charakteryzuje?

Popularność serka mascarpone

Mascarpone to produkt, który ma szerokie zastosowanie wśród miłośników kulinariów. Jest używany do deserów, jedwabistych sosów, dań obiadowych lub zup. Nadaje się zarówno do pieczenia, jak i gotowania. Stanowi podstawę choćby dla tak rozpowszechnionych specjałów, jak tiramisu.

Jego popularność wynika z delikatnej, śmietankowej konsystencji i łagodnego słodkiego smaku, który stanowi idealny balans między słonym, „wytrawnym” twarogiem, a bitą śmietaną, która przecież sprawdza się niemal wyłącznie w przypadku deserów.

Przez wysoką zawartość tłuszczu, sięgającą nawet 80%, mascarpone jest często reklamowany jako zamiennik… masła. Mimo tego, że jest tłusty, to przy tym jest mało kaloryczny.

Czym charakteryzuje się serek mascarpone?

Ser mascarpone zawsze powstaje z wysokiej jakości świeżego mleka, a mówiąc dokładniej, ze śmietanki. Cechuje się białym, a niekiedy żółtawym odcieniem, nie posiada skórki i ma bardzo charakterystyczną, wyjątkowo kremową konsystencję, dzięki czemu daje się ubijać.

W jaki sposób określić, czy mascarpone jest dobrej jakości? Można na przykład zlecić profesjonalistom analizę sera. W ten sposób bada się gotowy produkt pod względem choćby smaku i zapachu. Uwzględnia się ponadto własności fizykochemiczne produktu. Taka usługa będzie bardzo przydatna wszystkim producentom mascarpone, którym zależy na wyróżnieniu się na tle konkurencji.

Opisywany ser ma dużo korzystnych dla organizmu właściwości, będąc bogatym źródłem witaminy D, wapnia, a także wielu innych witamin i mikroelementów. To między innymi dlatego warto włączyć ten produkt do swojej codziennej diety. Zdecydowanie najlepiej smakuje na świeżo, zatem bardzo istotne jest jego właściwe przechowywanie lub spożywanie w ciągu paru dni od wytworzenia. Wszystko po to, aby zapobiec skwaśnieniu produktu.

Jak powstaje mascarpone?

Mascarpone, w odróżnieniu od innych serów, powstaje nie z mleka, a ze śmietanki. To właśnie temu zawdzięcza swoje walory smakowe i konsystencję. W jaki sposób jest to możliwe? Śmietankę odwirowuje się ze świeżego mleka. Tak uzyskany półprodukt następnie wlewa się do kadzi ze stali nierdzewnej i podgrzewa do temperatury od 80 do 95°C, bez przerwy mieszając. Następnie należy dodać substancję zakwaszającą, taką jak kwasek cytrynowy. Efektem tego powinien być tak zwany koagulat.

Uzyskane w taki sposób grudki odsącza się i pozostawia na około 24 godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie ser dojrzewa. Trzeba jednak pamiętać o tym, by na bieżąco go obracać i odlewać serwatkę – tłumaczy ten proces specjalista z firmy Just Test.

Rezultatem tych wszystkich działań jest kremowa masa, którą konsumenci znają jako mascarpone. Co ciekawe, dziś ten rodzaj sera – za sprawą możliwości technologicznych – uzyskiwać przez cały rok.